Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Κάποιος να πληρώσει τη νύφη (και τα βαπτιστικά)...



Από μικρή έχω μια απέχθεια προς τις λίστες γάμου. Μου φαίνεται εξαιρετικά μεγάλη γαϊδουριά να προσκαλείς κάποιον στο γάμο σου και συγχρόνως να του υποδεικνύεις που πρέπει να κάνει κατάθεση χρημάτων για το δώρο. Μπορεί να με σημάδεψε στις αρχές των 90s εκείνη η σκηνή από το "Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία", όπου ο φουκαράς ο Χιου Γκραντ ρωτάει τον υπάλληλο του υπερχλιδάτου καταστήματος τι μπορεί να αγοράσει με το μπάτζετ του από τη λίστα γάμου κι εκείνος του απαντά "5-6 πλαστικές σακούλες με τη φίρμα μας" ή κάτι παρόμοιο τέλοσπάντων. Ίσως να φταίει και η επιλογή των καταστημάτων: ακόμα κι αν αναγνωρίζω ότι η λίστα είναι μια ευκολία για τους καλεσμένους ,γιατί δε χρειάζεται να αφιερώσουν πολύ χρόνο στο ψάξιμο (και αποφεύγονται τα σκηνικά με 15 ατμοσίδερα, βλέπε σχετικό επεισόδιο "Ρετιρέ"), πάλι κάτι δεν μου κάθεται καλά όταν βλέπω λίστα σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών (γιατί μια τηλεόραση led θα ταίριαζε στο σαλόνι...), κατάστημα επίπλων (δηλαδή αν δεν πληρώσουν οι καλεσμένοι το ζεύγος θα κοιμάται στο πάτωμα?), ταξιδιωτικό γραφείο (???), αντιπροσωπεία αυτοκινήτων (??? εις τη νιοστή) και φυσικά το τελευταίο trend, τραπεζικό λογαριασμό. Υποτίθεται ότι προσκαλείς αυτούς που θέλεις δίπλα σου για να μοιραστούν μαζί σου μια χαρούμενη στιγμή, τόσο μεγάλη σημασία έχει το τι θα σου φέρουν και πόσα θα ξοδέψουν?



Για να εξηγούμαι, θεωρώ εξίσου μεγάλη γαϊδουριά να πας σε γάμο με άδεια χέρια, καθένας όμως είναι ελεύθερος να επιλέξει τι θα προσφέρει, ανάλογα πάντα με το μπάτζετ που διαθέτει και τη σχέση που τον συνδέει με το ευτυχές ζεύγος. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα χαρμόσυνα γεγονότα, όπως οι βαπτισεις... Κι ενώ η λίστα γάμου, ασχέτως αν τη συμπαθώ ή όχι, είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο, πρόσφατα έμαθα ότι υπάρχει και "λίστα βάπτισης". Όπου λίστα βάλε τραπεζικό λογαριασμό, τυπωμένο φαρδιά-πλατιά στο προσκλητήριο. "Αν είναι δυνατόν!", αναφώνησε το συγγενικό μου πρόσωπο που έλαβε την πρόσκληση και πριν προλάβω να πετάξω καμμιά εξυπνάδα για το πόσο έχουν ακριβύνει οι μπεμπελάκ και οι πάνες-βρακάκια, πληροφορήθηκα ότι η μητέρα του παιδιού μαζί με τα προσκλητήρια είχε μοιράσει και οδηγίες στους καλεσμένους για τα ποσά που θα ήταν αποδεκτά. Βλέπεις, μετά το μυστήριο θα ακολουθούσε δεξίωση (μη χε..) και η κυρία μαμά έκρινε ότι οι καλεσμένοι, για να είναι εντάξει, θα έπρεπε να καλύψουν και το ποσό που αναλογούσε στο φαγητό τους. Προκύπτει, λοιπόν, ο παρακάτω τύπος:

(ποσό δώρου) + (τιμή φαγητού/καλεσμένο) = (αποδεκτό ποσό στον λογαριασμό του μωρού)

"Τσάμπα θα τους ταϊσω? 35 ευρώ θα δώσω για τον καθένα! Να μη δώσουν κι εκείνοι τίποτα?" ήταν τα ακριβή λόγια της φιλόξενης οικοδέσποινας, η οποία προφανώς επιβεβαιώνει την παροιμία (από άλλο μυστήριο βέβαια, πιο μακάβριο) που λέει " κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα".


Μετά από αυτό, έχω να εκφράσω τρείς απορίες:

α) Αν ο καλεσμένος δεν βγαίνει μάνα μου, δεν βγαίνει να πληρώσει το ποσό που του αναλογεί για φαγητό κι έχει μόνο για δώρο, μπορεί να παρευρεθεί στη δεξίωση αν φέρει ταπεράκι από το σπίτι?
β) Αν ο καλεσμένος πληρώσει, αλλά στα μισά βαρυστομαχιάσει, μπορεί να ζητήσει ό,τι του αναλογεί σε πακέτο για το σπίτι?
γ) Είναι γαϊδούρι αυτός που στο rsvp θα απαντήσει ότι τα μεταξωτά χμμμ... εσώρουχα, απαιτούν και επιδέξιους you-know-what?

22 σχόλια:

  1. χαχαχαχα!!!! Έλεος η τύπισσα! Πραγματικά, δεν ντρέπεται;! Ούτε ψύλλος στον κόρφο του μωρού που την έχει για μάνα! :P
    Πάντως συμφωνώ μαζί σου, μπορεί να κινδυνεύεις να πας το ίδιο δώρο με κάποιον, αλλά όπως και να’ χει, είναι κάτι καθαρά προσωπικό, και το να μου υποδείξει μια λίστα το δώρο που θα πάρω θα με έκανε να αισθανθώ τουλάχιστον άβολα... Θες δώρο κύριε;! Ωραία, θα σου πάρω ό,τι θέλω! Ή μήπως υποτιμάς το γούστο μου; Ε; Ε; Ε; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά μου ακούγονται .... κάπως και με κάνουν να νοιώθω άβολα.
    Οσο κι αν διευκολύνουν, στην ουσία σε υποχρεώνουν να συμμετέχεις σε κάτι, ΄και σου στερούν το δικαίωμα επιλογής.
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σιγα μην αφησω και τιπ στους νεονυμφους, ακου κει 35 ευρω
    ο γαμος ειναι χαρα-πληρωνεις -χαιρεσαι κερνας, αν δε τα χεις κανε πολιτικο κυρα μου\οσο για τις μωροκαταθεσεις το θεωρω πολυ σουηδικο. δωρακια θετικη ενεργια και απλα δωρακια ρε παιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε περιμένει μια πρόσκληση στο blog moy !!!!

    και μην χασουμε αυτή την εξαιρετική κυρία από πελάτισσα είναι ιδανικός σύμβουλος για την κρίση !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε αυτή την βάπτιση και με αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα πήγαινα έστω και αν ήμουν συγγενής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και που είσαι ακόμη !!!!!!!!!!!!
    παρ'ολα αυτά μ'εκανες και γέλασα !!!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Dorothy μου καλά τα λες! Έχουν κάνει όλα τα μυστήρια εμπορικές πράξεις.

    Ειδικα΄εδώ στην Κύπρο ισχύει φακελάκι για τα πάντα "για να πάρουν ό,τι θέλουν" κτλ. Αν βάλεις μικρό ποσό στραβοκοιτάνε. Παντρεύονται μόνο και μόνο για να μαζέψουν χρήμα. Είναι χάλια η κατάσταση. Έχουν χάσει τα μυστήρια την έννοια τους.

    Τόσα λεφτά που χαλάνε για να το παίξουν καμποσοι και καμπόσες στο γάμο ή στη βάπτιση ας τα χαλάσουν στο σπίτι ή στο παιδί τους. Και να μην εξαναγκάζουν τον καθένα να χαλάσει του κόσμου τα λεφτά για να τους 'τιμήσει'.

    Πόσο θράσσος πια?! Φτάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @{Marianna}
    Ετσι ακριβώς, αμφισβητείς το γούστο μου κύριε? Κι αν το αμφισβητείς (τι να κάνουμε, υπάρχουν και κακόγουστοι :p) να πας να το αλλάξεις. Τόσο δύσκολο είναι πια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ΕΛΕΝΑ
    Εγώ αναρωτιέμαι αν το καταλαβαινουν ότι κάνουν τους καλεσμενους τους να αισθάνονται άβολα. Καλή εβδομάδα Ελενα και καλό Φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ασωτος γιος
    Κι εγώ για κέρασμα το ήξερα άσωτε γιέ! Αν δε διαθέτεις χρήματα δεν κάνεις δεξιώσεις και τα συναφή, τόσο απλό. Οι μωροκαταθέσεις σουηδοφέρνουν, αλλά η ανοιχτοχέρα μαμά ζει σε χωριό της Ελλάδας :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @marilise
    Ναι, να της δώσουμε να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της χώρας, όλο και κάτι θα σκαρφιστεί για να βρούμε χρήματα! Ερχομαι να πάρω την πρόσκληση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @erifili
    Αυτή η συγγενής μου (εξ αγχιστείας είναι :p) πήγε, γιατί η μαμά του μωρού είναι ξαδέλφη της. Και, μεταξύ μας, η ίδια δεν θα έπρεπε να μιλάει γιατί είναι του ιδιου στυλ (ενδεικτικά αναφέρω ότι σε βάφτιση μοίραζαν μαζί με τις μπομπονιέρες γλυκό κουταλιού και σχολίασε ότι το βαζάκι είχε μέσα μόνο 5 κερασάκια!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Maria B.
    Σε λίγο θα κάνουν λίστα γάμου και σε σούπερ μάρκετ, για τα ψώνια της χρονιάς! Εκεί τουλάχιστον θα πιάνουν τόπο τα χρήματα :)))) Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @DaisyCrazy
    Κι εδώ συνηθίζεται να δίνουν χρήματα οι κοντινοί συγγενείς και όποιος θέλει τελοσπάντων, αλλά μη βάζεις ρε φίλε τραπεζικό λογαριασμό στο προσκλητήριο! Αυτό είναι σαν να λες "ό,τι έχετε ευχαρίστηση", τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται. Κι αν θέλουν να το παίξουν καμπόσοι, με δεξιώσεις κλπ. , ας το κάνουν μόνο αν το σηκώνει η τσέπη τους! Υπάρχουν και άλλες λύσεις, πχ. ένα ζευγάρι γνωστών μου προτίμησε να κόψει την τούρτα έξω από την εκκλησία (προσφερόταν ο χώρος για κάτι τέτοιο), να προσφέρουν ένα ποτό και μπουφέ για να ευχαριστήσουν όλους τους καλεσμένους τους. Δεν ήταν η σούπερ χλιδάτη δεξίωση, αλλά ήταν πολύ όμορφη ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αναρωτιέμαι... Μπορείς με κάποιον τρόπο να πασάρεις σε αυτή την καλή κυρία την ανάρτησή σου και τα σχόλια μας;... Θα ήθελα να δω την μούρη της όταν θα τα έβλεπε!!!! μουαχαχαχα!!! Να φύγετε, να πάτε αλλού κυρία μου!!! :P :P :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Dear Dorothy, σόρρυ που σε ειδοποιώ από δω, αλλά για κάποιο δικό του λόγο ο blogger δε με αφήνει να στείλω mail: η τελευταία μου ανάρτηση σε αφορά, μπες να δεις αν θες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχουμε χάσει λίγο την ουσία, το είδα κι εγώ όταν ετοίμαζα τον γάμο μου... Πρόκειται πια για ένα τελείος εμπορικό είδος, που αν πέσεις στην παγίδα του, μπορείς να ξοδέψεις τρελά λεφτά, με κίνδυνο στο τέλος να κάνεις τις κατινιές που ανέφερες, για να τα βγάλεις πέρα. Η δικιά μας επιλογή ήταν να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, από αντίδραση στην κοροϊδία τους και όσο για τους καλεσμένους μας, μας αρκούσε να έρθουν και να μοιραστούν τη χαρά μας. Ούτε λίστες γάμου, ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί και φυσικά, ούτε ελάχιστη κατανάλωση (αυτό το τελευταίο πρώτη φορά το άκουσα!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @{Marianna}
    Πλάκα θα είχε! Έρχομαι να δω την ανάρτησή σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @olivetreegirl
    Μα πραγματικά, λες και είναι ο γάμος βραδινή έξοδος σε μπουζουξίδικο! Μέχρι εκεί που μπορεί ο καθένας και για να είμαι ειλικρινής σε ό,τι έχει σχέση με γάμους και βαφτίσια τα απλά μου αρέσουν περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. πεστα ανθρωπε μου!!!!!!!
    χιλια χρονια να ζησεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @misirlou misirlou
    Καλωσόρισες! Χαίρομαι που δεν είμαι η μοναδική που δεν είναι φαν της λίστας γάμου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εγώ θα κάνω λίστα γάμου σε μαγαζί με υαλικά, πιατικά κτλ. δε θέλω 13 ατμοσίδερα και 35 κουτάλες για τη φασολάδα..
    αλλα αυτό με το τραπεζικό λογαριασμό ναι, παραπάει! κ άμα δε βγαίνει ο τύπος τι να κάνει? να καταθέσει 50 λεπτα? κ να τον βρίσουνε μετα?
    άσε το άλλο!! που σημειώνουν ποιός έφερε τι, ώστε στων αλλονών το γάμο να ξέρουν τι να πάρουν... τι καρακιτσαριό κι αυτό!
    κι επίσης η λέξη "προαιρετικό" νομίζω σημαίνει πολλά και καλό θα ήταν να της δίνουμε όλοι τη δέουσα σημασία, είναι και τέτοιες οι εποχές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έτοιμοι για απογείωση?