Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Για να μπεί καλά ο μήνας...

Όση ώρα περίμενα στην ουρά, σκεφτόμουν ότι βρισκόμουν εδώ. Δοκιμάστε το, πιάνει!

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα - την εβδομάδα - τον μήνα σου, από το να κάνεις ένα γύρο τις δημόσιες υπηρεσίες για να μαζέψεις διάφορες βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ κλπ?
(Η ερώτηση είναι ρητορική... και βέβαια υπάρχει!)

Συνήθως...
Η διαδικασία για την έκδοση ενός πιστοποιητικού γέννησης είναι πολύ απλή υπόθεση: πηγαίνεις στο Δημοτολόγιο, δίνεις την ταυτότητά σου στον υπάλληλο, σε 2-3 λεπτά το πιστοποιητικό βγαίνει ζεστό-ζεστό από τον εκτυπωτή, πηγαίνεις μια βόλτα από το Πρωτόκολλο και that's all folks!

Ναι, αλλά σήμερα...
Η ουρά κοντεύει να φτάσει στο πεζοδρόμιο. Χαζεύω τις ανακοινώσεις στους τοίχους για να περάσει η ώρα. Κάθε τοίχος έχει και μια πινακίδα που μας ενημερώνει ότι απαγορεύται το κάπνισμα. Η ζέστη πρέπει να μου δημιουργεί παραισθήσεις, γιατί βλέπω τσιγάρα στα χέρια των υπαλλήλων. Για την ακρίβεια, δεν τα βλέπω μόνο... Τα μυρίζω, τα αισθάνομαι. Το Δημοτολόγιο έχει γίνει τεκές. Η μυρωδιά του καπνού μπερδεύεται με μια απίστευτη μπόχα...μαζί με τα καλοκαιρινά φρούτα έσκασαν μύτη και οι καλοκαιρινοί άπλυτοι. Από κάπου ακούγεται το τραγούδι "Infinity" και εύχομαι να μην είναι προφητικό, να μη χρειαστεί να περιμένω άπειρες ώρες. Με έκπληξη διαπιστώνω ότι πολλοί από αυτούς που περιμένουν στην ουρά έχουν έρθει για να παραλάβουν τον ΑΜΚΑ(!) τους. Οι περισσότεροι φεύγουν κρατώντας πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν ΑΜΚΑ όταν αποφασίσουν να απευθυνθούν στη σωστή υπηρεσία. Μια αιωνιότητα και μια ώρα αργότερα έρχεται η σειρά μου και ο υπάλληλος με ρωτά με λάγνο βλέμμα "τι θες κοπελιά?". Εγώ ζητάω το πιστοποιητικό μου, αυτός χτυπάει με μίσος το πληκτρολόγιό του, το ξαναχτυπάει, φυσάει, ξεφυσάει και τελικά ενημερώνει τον διπλανό του ότι "η κοπελιά θέλει πιστοποιητικό γέννησης, αλλά δεν υπάρχει!". Ένα δευτερόλεπτο πριν αρχίσω να τραγουδάω "Υπάρχωωωωωω...κι όσο υπάρχεις θα υπάρχωωωωω....", ο διπλανός σώζει την κατάσταση. Επόμενη στάση: πρωτόκολλο. Άλλη ουρά. 5-6 υπάλληλοι πίσω από το γκισέ και μόνο μια εξυπηρετεί. Οι υπόλοιποι με φραπέ και τσιγάρο μιλάνε μεταξύ τους. Καθώς πλησιάζω γίνομαι μάρτυρας ενός καβγά. Μια κοπέλα τσακώνεται με την μοναδική εργαζόμενη του πρωτοκόλλου και της φωνάζει " Εγώ σας μιλάω στον πληθυντικό. Δεν σας επιτρέπω να με αποκαλείτε κοπελιά!" Θέλω να την χειροκροτήσω, να της φωνάξω ότι έχει απόλυτο δίκιο, να γυρίσω και να επαναλάβω τα ίδια στον υπάλληλο που με εξυπηρέτησε. Αντί γι'αυτό, κρατάω σφιχτά το πολύτιμο Α4, που για χάρη του έχασα μια ολόκληρη ώρα, που αποδεικνύει ότι ναι- σε πείσμα του αγενέστατου που δεν με έβρισκε στον υπολογιστή του- υπάρχω, σωπαίνω και κρατάω δυνάμεις. Έχω δρόμο ακόμα.




Συνήθως...
Μια επικύρωση φωτοαντιγραφου στα ΚΕΠ (ειδικά όταν δεν πρόκειται για κεντρικό υποκατάστημα, που μαζεύει πολύ κόσμο) είναι υπόθεση 5 λεπτών. Ο υπάλληλος συγκρίνει το πρωτότυπο με το φωτοαντίγραφο, πατάει και 3-4 σφραγίδες, υπογράφει και that's all folks.


Ναι, αλλά σήμερα...
Το πεζοδρόμιο είναι γεμάτο από κόσμο που βρίζει. Μου κάνει εντύπωση, γιατί είναι ακόμα πολύ πρωί και συνήθως αυτή την ώρα δεν έχει ψυχή. Πληροφορούμαι ότι λόγω του ΑΜΚΑ (άντε πάλι!) που μαζεύει πολύ κόσμο, λειτουργούν με σύστημα: Βάζουν μέσα 10 άτομα, κλειδώνουν την πόρτα και μόλις τους εξυπηρετήσουν βάζουν άλλους δέκα. Οσοι εξυπηρετούνται φέυγουν από την πίσω πόρτα που είναι ανοιχτή. Λογικό...Ναι, αλλά δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός σε αυτούς που περιμένουν. Μπορεί, δηλαδή, να περιμένεις για μια επικύρωση (καλή ώρα) που είναι υπόθεση 2 λεπτών -και γίνεται από διαφορετικούς υπαλλήλους, σε διαφορετικά γραφεία από του ΑΜΚΑ- δεν έχει σημασία...στην ουρά! Αν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικό από την αναμονή είναι αυτοί που αρχίζουν να φωνάζουν μέσα στα αυτιά των υπολοίπων, λες και μόνο αυτοί περιμένουν, αλλά και αυτοί που με πλάγιο τρόπο προσπαθούν να μπούν από την πίσω πόρτα ("Μια ερωτησούλα θέλω μόνο!"). Γελάω από μέσα μου και απ'όξω μου με τους πανέξυπνους που προσπερνάνε με τουπέ τη σειρά και σπρώχνουν την πόρτα, αλλά τους κόβεται η χαρά όταν διαπιστώνουν οτι ειναι κλειδωμένη (ναι ρε φίλε, και οι 25 που περιμένουμε απέξω είμαστε ηλίθιοι, σε κανέναν δεν έκοψε να σπρώξει την πόρτα για να δεί αν ανοίγει!) και αγνοώ έναν που με ρωτάει για χιλιοστή φορά ποιά είναι τα διακαιολογητικά για τον ΑΜΚΑ.Ενας κύριος τακτοποιεί τα χαρτιά που κρατάει και ο... πισινός του (με το συμπάθειο!) τον ρωτάει αν αυτό το ροζ χαρτί είναι η καινούρια ταυτότητα (?!?) με τους λατινικούς χαρακτήρες. Απογοητεύεται όταν πληροφορείται ότι οι καινούριες ταυτότητες βγαίνουν μόνο στο κλασικό μπλε και το ροζ χαρτάκι είναι απλά ένα δίπλωμα οδήγησης. Στο καπάκι, κάποιος πανέξυπνος έχει τη φαεινή ιδέα να πεί ότι σε λίγο για να βγάλουμε ταυτότητα θα μας στέλνουν στα ΚΕΠ. Τι το ήθελε? Σούσουρο, που εξελίσσεται σε πανδαιμόνιο, μέχρι να γίνει κατανοητό από όλους ότι όχι, δεν άλλαξε τίποτα στη διαδικασία, ναι, ακόμα στο αστυνομικό τμήμα πηγαίνουμε για ταυτότητα. Μια κυρία τσιρίζει ότι δεν μπορεί να περιμένει, γιατί είναι χειρουργημένη (ρε παιδιά, πως γίνεται πάντα σε κάθε ουρά να υπάρχει κάποιος που διαλαλεί ότι είναι εγχειρισμένος?), ένας καπνίζει σαν τσιμινιέρα και μας φυσάει τον καπνό στα μούτρα, ενώ ένας άλλος του φωνάζει "να σε δώ από 1η Ιουλίου βρε μαλάκα!" (η τσιμινιέρα δεν παρεξηγείται, αντίθετα χαζογελάει ευτυχισμένος, ήθελα να΄ξερα τι έχει μέσα το τσιγάρο του) και μια γιαγιά που πηγαίνει στην λαϊκή παρκάρει το καρότσι της και ρωτάει τι περιμένουμε. "Να ψηφίσουμε!" απαντάει η τσιμινιέρα. "Αν θες να ψηφίσεις κι εσύ, η ουρά είναι πίσω"...


Σας αφήνω με το "Infinity", που συνόδευσε μελωδικά την αναμονή μου στο Δημοτολόγιο.

Καλή Εβδομάδα - Καλό Μήνα - Καλό Καλοκαίρι!




20 σχόλια:

  1. Τι με περιμένει, τι με περιμένει!!!
    Άμα δε βγάλω ΑΜΚΑ πειράζει πολύ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kαλο μηνα . σε τετοιες υπηρεσιες οταν παμε παντα πρεπει να οπλιζομαστε με υπομονη.τα μαθαμε πια
    καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλό καλοκαίρι!!! τι καλή ευχή! νομίζω ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μου ξέγνοιαστο καλοκαίρι... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πήγα κι εγώ την περασμένη εβδομάδα στο δήμο μου να βγάλω ένα πιστοποιητικό γεννήσεως της μεγάλης μου κόρης για να εγγραφεί στο Γυμνάσιο. Συμπλήρωσα τη σχετική αίτηση με τα στοιχεία της και περίμενα την εκτύπωση του πιστοποιητικού. Το πιστοποιητικό ήταν της δικής μου γέννησης για να εγγραφώ εγώ στο σχολείο!
    Η υπάλληλος ζήτησε συγγνώμη και συμπλήρωσα καινούρια αίτηση με τα στοιχεία του παιδιού. Αυτή τη φορά μου έφτιαξε πιστοποιητικό για τη μικρή μου κόρη. Μου ζήτησε πάλι συγγνώμη και συμπλήρωσα καινούρια αίτηση.
    Το πιστοποιητικό που πήρα αυτή τη φορά ήταν για τον Σαρκίς...., το αγοράκι ενός ζευγαριού Αρμενίων που περίμενε δίπλα μου τη σειρά του.
    Η υπάλληλος μου ζήτησε συγγνώμη για άλλη μια φορά και αυτή τη φορά πήρα το πολυπόθητο πιστοποιητικό!

    Ναι, τα παραπάνω συνέβησαν στο Δήμο Νέας Σμύρνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ω Θεέ μου...Θα σε ρωτούσα τι είναι το ΑΜΚΑ αλλά εκείνη η δίψα για μάθηση σχετικά με όλα ,που είχα όταν άρχισα να πηγαίνω στις δημόσιες υπηρεσίες μου πέρασε..
    Μακάρι μια μέρα να μπορέσω να απολαύσω τέτοια ωραία κείμενα αντί να σκέφτομαι : "Πωπω/την καημένη την κοπέλα/καταλαβαίνω/το χω περάσει/έλεος." :)
    Kαλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α πα πααα ταλαιπωρία που πέρασες!
    Οχι δηλαδή ότι όλοι μας δεν έχουμε ζήσει παρόμοιες "ζηλευτές" καταστάσεις!!!
    Καλό μήναααα:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το βλέμμα του υπάλληλου ήταν λάγνο ή αποβλακωμένο; Μερικές φορές τα μπερδεύω αυτά στις δημόσιες υπηρεσίες...
    Καλό σου μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ λόγω ΤΕΒΕ το ΑΜΚΑ το έλαβα για πρώτη φορά στο σπίτι μου, πριν από 2 χρόνια. Ασφαλώς το πατρώνυμό μου ήταν λάθος, οπότε μια που θα πήγαινα στο ΤΕΒΕ έτσι κι αλλιώς για μια δουλειά, λέω "ας τους το πάω να το φτιάξουν". Τι το' θέλα? Επί μία ώρα ο ένας υπάλληλος ρωτούσε τον άλλο για το τι πρέπει να γίνει, μέχρι και στα κεντρικά πήραν τηλέφωνο, ήταν σαν να μην είχε ξανακούσει κανείς γι' αυτό το θέμα! Τελικά μου είπαν να αφήσω εκεί τη λανθασμένη καρτούλα, να γράψω σωστά τα στοιχεία μου και ότι θα μου την έστελναν διορθωμένη. Πέρασαν δύο χρόνια και πριν από καμιά δεκαριά μέρες μου ήρθε άλλη καρτούλα, με διαφορετική φάτσα από την πρώτη, αλλά ασφαλώς με το πατρώνυμό μου πάλι λάθος (το ίδιο λάθος)! Θα πάω να το διορθώσω? Αμ δε σφάξανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτον, δεν έχω καταλάβει γιατί πρέπει να βγάλουμε ΑΜΚΑ???

    Δεύτερον,απελπίστηκα και μόνο που τα διάβαζα!!

    Τρίτον, επέστρεψα δυναμικά!!!!

    Τέταρτον, μου έλειψες!!
    Διάβαζα ένα σχόλιο και συγκινήθηκα πάρα πολύ!!

    Τέταρτον, τώρα θα τα λέμε πιο συχνά!!

    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εμενα μου το στείλανε απ τον ΟΓΑ. τι προκομένα παιδιά που είναι εκει πέρα. οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να πάω στο κεπ του χωριού για ν αλλάξω ασφαλιστικό φορέα. στο συγκεκριμένο κεπ που λες,μπαίνει ένας τη βδομάδα που λέει ο λόγος και σου κάνουν τη δουλειά μεν σε 3 ώρες (οι υπάλληλοι είναι ανεκπαίδευτοι, χωριό παιδί μου, τι περιμένεις..) αλλά έχεις τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα κ δεν έχει τσιγάρα ποτά ξενύχτια σκουντήγματα...

    πόσο σε καταλαβαίνω. άρχισα να τα παθαίνω αυτά μόλις ήρθα στη Σαλονίκη αντιμέτωπη με ουρές χιλιομέτρων κ έπαθα πολιτισμικό σοκ.. κ αναρωτιόμουν μα τι κάνουνε ρε γαμώτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χαχαχα!!!!!!!!!!! Καλά βρε Ντόροθυ... μία ερώτηση βρε κοπέλα μου! Πας πρώτη του μηνός σε δημόσια υπήρεσία για τέτοια χαρτιά;;;;;; Ποτέ!!!! Δεν ήξερες... δεν ρώταγες;! Τώρα πώς θα σου πάει καλά ο μήνας;;;;;;; Η καλή μέρα από το πρωϊ φαίνεται... έτσι πάει και ο μήνας!
    χαχαχα...

    Φιλιά πολλά πολλά!!!!

    Υ.Γ. Έλεγξε τα χαρτιά σου προσεχτικά γιατί εγώ εμφανίζομαι με όνομα μητρός "Γεώργιος"... ναι, καλά διάβασες... έχω γεννηθεί από 2 άντρες! Όχι παίζουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τον τεκε στο πρωτοκολλο δεν τον κλεισανε ακομη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @lena_zip
    Νομίζω ότι πειράζει και μάλιστα πολύ! Εγώ περιμένω να μου τον φέρει το ταχυδρομικό περιστέρι :)



    @Εφη
    Γειά σου Εφη, καλωσόρισες! Πολύ σωστά, υπομονή χρειάζεται και ηρεμία. Δεν καταλαβαίνω αυτούς που στήνουν καβγάδες για το τίποτα, έχεις την αναμονή από τη μια και τις φωνές από την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Flonsavardu
    Παίρνεις πτυχίο?!? Μη σκας πάντως, πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες για να αράζεις λιγουλάκι :)



    @Maria Jose
    Τι σπατάλη χαρτιού ήταν αυτή! Και εντάξει, εσύ και η μικρή κόρη είστε της οικογένειας, ο Σαρκίς πως μπλέχτηκε? Πάντως, οφείλω να παραδεχτώ ότι στο δικό μας δημοτολόγιο δεν μας κουράζουν πολύ: η αίτηση βγαίνει συμπληρωμένη από τον υπολογιστή και βάζεις μόνο μια υπογραφή! Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Marietta
    Τον ΑΜΚΑ θα τον μάθουμε όλοι, θέλουμε δε θέλουμε! Η πλάκα είναι ότι εγώ δεν είχα πάει για αυτή τη δουλειά στο ΚΕΠ, μια επικύρωση ήθελα μόνο και περίμενα μια ώρα!


    @ΕΛΕΝΑ
    Εντάξει, με χάλασε η αναμονή (και το γεγονός ότι ο υπάλληλος δεν με έβρισκε στο σύστημα), αλλά ήταν από τις πιο light και διασκεδαστικές καταστάσεις που έχω περάσει σε δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικά στην ουρά του ΚΕΠ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Eleni Dafnidi
    Χμμμμμ! Κοίτα, θεώρησα αποβλακωμένο το βλέμμα αυτών που ήταν στο πρωτόκολλο, κοιτούσαν σαν να τους είχαν κάνει λοβοτομή. Επομένως, I stick to my story, το βλέμμα ήταν λάγνο :p



    @olivetreegirl
    Απ'ό,τι διάβασα στο σχόλιο της Ειρήνης (της οποίας η μαμά, σύμφωνα με την καρτούλα ΑΜΚΑ, λέγεται Γεώργιος!!!) υπάρχουν και χειρότερα τελικά! Φαίνεται ότι μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια ασχολήθηκαν αποκλειστικά με το νεο look της κάρτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @next_day
    Είναι όπως Αμερική, με το social security number. Είναι απαραίτητο για όλους! Ελπίζω να το λάβω σύντομα και να γλιτώσω το τρέξιμο. Καλώς ήρθες και πάλι, μου αρέσουν τα δυναμικά comeback :)



    @maria
    Είδες ο ΟΓΑ? Οσο για τις ουρές, το θέμα είναι να μην σου κάτσει. Γιατί αν σου κάτσει...πάρε μαζί και κανένα ταπεράκι, για καλό και για κακό! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @eirini
    Αχχχχχ! Δεν το ξέρω Ειρήνη μου? Το ξέρω! Αλλά έπρεπε να τα μαζέψω τα ρημαδόχαρτα, γιατί είχα deadline! Η Αχτίδα είναι Γεώργιος?!? Τι λες τώρα!!! Να φωνάξουμε τα κανάλια, αυτό κι αν είναι είδηση! χαχαχα! Φιλιά πολλά!



    @Δημιουργία
    Ο τεκές του πρωτοκόλλου (ή μήπως του πρωτοκώλου?) είναι ακόμα ανοιχτός, έχω να δηλώσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αγαπάμε δημόσιες υπηρεσίες διότι ήμαστε μεγάλες μαζόχες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @mahler76
    Μόνο μεγάλες??? Τεράστιες! Αν δεν πάω έστω μια φορά το μήνα από δημόσιο, δεν αντέχω! Και -να'ναι καλά οι άνθρωποι- δεν ξεμένω και από υλικό για posts! Καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έτοιμοι για απογείωση?