Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Κρίση...



Πως διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης το γνωρίζουμε. Μας το θυμίζουν καθημερινά οι μισθοί που δεν λένε να ανέβουν, οι τιμές που δεν λένε να κατεβουν, οι πολιτικοί (οι οποίοι, όμως, δηλώνουν και αισιόδοξοι-στην κοσμάρα τους!), οι δημοσιογράφοι στην TV, οι ντομάτες στην λαϊκή κλπ. κλπ. Την κρίση αυτή, καλοί μου bloggers, δεν ξέρω πότε θα την ξεπεράσουμε -κάτι για δυο χρόνια άκουσα και συγχίστηκα- ξέρω όμως ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα ξεφυλλίζοντας διάφορα περιοδικά μόδας και βλέποντας ότι ακόμα και αυτά ρίχτηκαν στον αγώνα κατά της κρίσης. Τι σημασία έχει αν στη μία σελίδα γράφουν τα tips για σωστή οικονομική διαχείριση και στην άλλη διαφημίζουν κοσμήματα, κομμωτήρια, όλους τους μεγάλους μόδιστρους και γενικά ό,τι χρειάζεται έναν σκασμό λεφτά για να το αποκτήσεις? Τι σημασία έχει αν από τη μία προτείνουν να κόψεις τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια (ναι,και τα τρία!) και σε κάποιο άρθρο τους, στο ίδιο τεύχος, προτείνουν ταξιδάκι στην Ελβετία για γενική αναδόμηση? Η καλή πρόθεση μετράει. Κι επειδή έχω κι εγώ καλές προθέσεις,έβγαλα το ρεζουμέ απ' όσα διάβασα και σας τα μεταφέρω, γιατί είναι πολύ-πολύ χρήσιμα και κυρίως πρακτικά. Κοινωνική προσφορά κάνω, δηλαδή. Έχουμε και λέμε:
  1. Απολύουμε την Φιλιππινέζα (!). Άντε, που και πού να τη φωνάξουμε για γενική.Μόνο! Πιάνουμε το σφουγγαρόπανο. Για να παρηγορηθούμε,διαβάζουμε ότι οι οικιακοί βοηθοί κάνουν-ούτως ή άλλως- μόνο όσα βλέπει η πεθερά, επομένως σιγά την απώλεια. Εμείς θα τα σιδερώνουμε καλύτερα τα σεμεδάκια. Καλά τα λέει ! Μπι-Κου-Τι απολύεσαι!
  2. Δεν παρασυρόμαστε σε φτηνομάγαζα, αλλά αγοράζουμε μόνο ακριβά ρούχα. Είναι επένδυση σου λέει και στις επενδύσεις εκπτώσεις δεν κάνουμε.
  3. Αποτριχωνόμαστε και κάνουμε νύχια στο σπίτι. Κομμένο το κομμωτήριο. Μόνο όσο χρειάζεται, δηλαδή μια φορά την εβδομάδα (!). Ο μάι γκόντ! Που μας έφερε η άτιμη η κρίση!Να λουζόμαστε μόνοι, σαν τους πτωχούς!
  4. Πηγαίνουμε μόνο σε μεγάλα super markets και ψωνίζουμε όσα θέλουμε για τη βδομάδα μαζεμένα. Αυτό το tip το βρήκα εξαιρετικά χρήσιμο, διότι -χρόνια τώρα- κάθε πρωί τηλεφωνώ στον μπακάλη της γειτονιάς και του παραγγέλνω τα ψώνια της ημέρας, ωσάν τη Βουγιουκλάκη στην "Μοντέρνα Σταχτοπούτα" όταν της ανακοινώνει το αφεντικό ότι ο μισθός της -μαζί με τις υπερωρίες!- θα φτάνει τις πέντε με έξι χιλιάδες το μήνα : "ένα κουτί μαρμελάδα, δύο σοκολάτες, ένα πακέτο μακαρόνια...Ναι, με τον κιμά θα τα φτιάξω..."
  5. Το καλύτερο...Κόβουμε όλες τις εξόδους! Ναι, ναι, όλες! Έξω, σου λέει, είναι απρόσωπα, δεν επικοινωνούμε, χάλια σου λέω. Αντί να βγούμε για ποτό και να ξοδευτούμε, μπορούμε να καλέσουμε τους φίλους μας για μια καρμπονάρα στο σπίτι και να έρθουμε και πιο κοντά. Για την χρησιμότητα αυτού του tip ομολογώ ότι δεν έχω πεισθεί ακόμα, καθώς με έναν πρόχειρο υπολογισμό κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ένα (μη σου πώ και δύο και τρία...) ποτό έξω, ακόμα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι λιγότερο οδυνηρό για μια τσέπη από το να τραπεζώσει -η ίδια τσέπη- καμιά δεκαριά άτομα.
  6. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γινόμαστε αντικοινωνικοί και κακόκεφοι, όλα είναι θέμα attitude (τι σκατά attitude μπορεί να έχει κάποιος που πχ.έχασε τη δουλειά του, δεν ξέρω!) και θετικής σκέψης (κάποιος διάβασε το "Secret"?). Αισιοδοξία και χαμόγελο! Η κρίση είναι φίλη μας, γιατί θα μας κάνει να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε και να κόψουμε όοοοοολες τις κακές συνήθειες (τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια που σας έλεγα)!
Α! Και ένα bonus tip: Στη λαϊκή πηγαίνουμε πάντα μετά τις 3 το μεσημερι, γιατί πέφτει η ντομάτα! (βέβαια, εγκυρες πηγές με ενημέρωσαν ότι εκείνη την ώρα έχουν μαζέψει και τους πάγκους, αλλά για να το γράφει το περιοδικό θα έχουν κάνει την έρευνά τους...)

Μην με ευχαριστείτε φίλοι bloggers για τις χρησιμότατες, πολύ πρακτικές συμβουλές που σας μετέφερα. Άντε, αφού επιμένετε, πριν απολύσετε την Φιλιππινέζα σας στείλτε την να μου κάνει μια γενική...





23 σχόλια:

  1. Ντοροθακι μου
    εγω δεν εχω Φιλιππινεζα. Τι να απολυσω?? Με εβαλες σε σκεψεις...
    Η δικια μου ειναι Ουκρανη. Γι αυτες δεν πιστευω να λεει τιποτα. ε?
    Οποτε μενει.
    Ντοματες δεν τις γουσταρω, γιατι μ αρεσει το iceberg και τα μανιταρια. Οποτε λαϊκη δεν παω , γιατι αυτα δεν τα βρισκω.
    Πινω, καπνιζω , σπανια ξενυχταω εκτος αν εχει καλη ταινια στα nova.
    Να τα κοψω??
    Και μετα κοβεις και τις φλεβες σου και πας στερημενος...
    Ντοροθακι εμενα αυτα τα tips καθολου δεν με βοηθησαν παντως. Να το ξερεις.
    σμουτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Αλίκη
    Εσένα με την Ουκρανή δεν σε βοήθησε, για ρώτα, όμως, εμένα που έχω Φιλιππινέζα?!? Σώθηκα σου λέω! (Πάντως για Ουκρανή δεν έλεγε τίποτα!)Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ποτα και τα ξενύχτια εχουν κλεισει τα καλυτερα τα σπιτια,οποτε τα εχουμε κοψει προ πολλου, γιατι προσέχουμε για να έχουμε.Τωρα για τα υπολοιπα, θα φροντισω και θα πραξω καταλληλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω τακοψα ολα και ησυχασα!!!
    Δεν κανω απολτως τιποτα κ ουτε αλλος κανεις ομως....χαχαχα!!!

    Μα βρε Ντοροθυ...ποια Φιλιππινεζα και ποια ψώνια?
    Ο κόσμος υποφέρει πραγματικα δηλαδη!

    πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Δημιουργία
    Ακούμε και Κυριαζή?

    @Faraona
    Την ίδια απορία είχα κι εγώ Faraona μου, όταν διαβάσα τέτοια αμπελοφιλοσοφικά tips στα περιοδικά (που και αυτά από δεύτερο χέρι τα διάβασα, χα-χα!). Ειδικά αυτό με το κομμωτήριο με αποτελείωσε! Αν περίμεναν από μένα θα είχαν πεινάσει οι κομμώτριες! Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλές οι προτάσεις σου!!!

    Εγώ για αρχή θα απολύσω τη Φιλιππινέζα!

    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή μου Dorothy άγγιξες το ευαίσθητο σημείο μου. Τα έχω κόψει όλα εδώ και 17 χρόνια για να δημιουργήσουμε ως οικογένεια και να τα απολαύσουμε μετά.. Τώρα με την κρίση παράγω και τα ζαρζαβατικά για το σπίτι μόνο η αγελάδα και οι κότες μου λείπουν χα,χα,χα... Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ντόροθι... Κοριτσάκι μου, να ήξερες μόνο πόσο ευτυχισμένη με κάνεις...

    Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου, που αισθάνομαι τόοοσο τυχερή που είμαι μια... Πτωχιά.

    Όσο για φιλιπινέζα... την παριστάνω χρόνια τώρα... Οπότε τι; να απολύσω τον εαυτό μου; δεν γίνετε, γίνεται; βεβαία θα μου πεις τώρα... όλα γίνονται άμα υπάρχει θέληση. Θα το ... ψάξω.

    Στον κήπο μου έχει λάχανα, μαρούλια, αντίδια, κρεμμυδάκια, κουνουπίδια, και ρόκα, που να τρέχεις στις λαϊκές τώρα... Για πέρνα από δω...

    Φιλί φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγω την εδιωξα γιατι με εβριζε στα κινεζικα και δεν την καταλαβαινα...
    αμα πια!!!! η αχρηστη!!


    Τα παντοφλακια τα φορεσαμε κιολας;! δεν περιμεναμε τον Αι Βασιλη;!

    ΖΗΛΕΥΩ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ, ευτυχώς που "έπεσα" πάνω σ'αυτά τα tips, είναι αυτό που περίμενα για να λύσω το οικονομικό μου. Για να θυμηθώ όμως... τα έχω κάνει όλα αλλά παραμένει άλυτο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. OMG!!!!
    Νιώθω σαν τη μαντάμ Σουσού όταν έμαθε ότι ο κύριος Καντακουζηνός της τα σήκωσε όλα (με την καλή έννοια!!) και έμεινε με τη Λεονί και τον pauvre Παναγιωτάκη να κατοικεί εις συνοικία Μπύθουλα και να ψωνίζει βερεσέ! Καταραμένη κρίση...quel decadance!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. XAXA!!!εισαι απολαυση γλυκια μου ντοροθυ...πολυ χιουμορ διαθετεις!!!!

    στο διαταυτα...τα πραγματα δεν πανε καλα...ο κοσμος ολο και περικοπτει....αλλα πως γινεται τα κεντρα διασκεδασης να ειναι πιττα απο κοσμο???απ τη μια πειναμε απ την αλλη στα μπουζουκια???ε ρε ελληνα λαικαντζα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προσεχε , θα ξεσηκωθούν όλες οι Φιλιπινέζες και θα κάνουν κίνημα εναντίον σου ... πρόσεχε σου λέω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @twinkle
    Εγώ τελικά την κράτησα μέχρι να περάσουν οι γιορτές, μετά βλέπουμε! Καλό απόγευμα!

    @Margo
    Να δώ πότε θα σταματήσουμε να κόβουμε. Αγελάδα και κότες...Η αλήθεια είναι ότι έχω χώρο στην ταράτσα...Λες? χα,χα,χα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ξυπόλητη
    Θα τρυπώσω στον κήπο σου μου φαίνεται...Τρελαίνομαι για ρόκα, αλλά μόνο αν συνοδεύεται από παρμεζάνα (η πτώχεια θέλει καλοπέραση, χαχα!). Αν καταφέρεις να απολύσεις τον εαυτό σου σε παρακαλώ να με ειδοποιήσειες να βιντεοσκοπήσω το γεγονός (και μετά να το πουλήσω σε κανένα κανάλι!)Φιλιά!

    @Πουαντερί
    Καλά έκανες τότε και την απέλυσες! Ή είμαστε αφεντικά ή δεν είμαστε! Οσο για τα παντοφλάκια (ανακάλυψες ποιό ήταν το μονδέλο, ε?) ήμουν πολύ καλό κορίτσι φέτος και ο Santa άρχισε τη μοιρασιά από νωρίς! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Tina
    Δεν είσαι η μόνη που τα έκανε χωρίς αποτέλεσμα! Πάντως θα σου πώ κι ένα ακόμα tip που διάβασα, το οποίο σίγουρα δεν έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις: Όταν φθαρούν τα τακούνια από τα παπούτσια μας δεν τα πετάμε,λέει, αλλά τα πηγαίνουμε στον τσαγκάρη να μας τα φτιάξει! Μας δουλεύουν...Φιλιά, καλό απόγευμα!

    @one happy dot
    Ντεκαντάνς δε θα πεί τίποτα! Κι εσείς Μπύθουλα? Κι εμείς...(αλλά, ευτυχώς, ρετιρέ!)Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Παπαρούνα
    Μπουζούκια... Ε, δεν θα κόψουμε βρε παπαρουνίτσα μου και τα είδη πρώτης ανάγκης!!! Φιλάκια!

    @Ιφιγένεια
    Η αλήθεια είναι ότι έλαβα κάτι mails στα Φιλιππινέζικα, αλλά το θεώρησα τυχαίο γεγονός...χαχα! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ναι καλα εισαι γατονι.....
    που βρηκες βρε τον τροπο να μαθεις για τα 46 κλαψ-κλαψ ετη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Πουαντερί
    Τζάμπα τα'χουμε τα πτυχία στα ΜΜΕ αγαπητή μου? Ξέρεις τι Ευαγγελάτος είμαι εγώ? χαχαχα! Ετοιμάζω επετειακή ανάρτηση για την αφεντιά μου τώρα, βλέπεις εχουμε γενέθλια με δυο μέρες διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ντόροθι; μια συμβουλη καλο μου...Μη στοιχηματίζεις ποτέ μαζί μου, χαχαχα.

    Βρε; γιατί να τρυπώσεις στον κήπο μου; έχεις ανοιχτή πρόσκληση αφού, Και γω τρελαίνομαι για ρόκα, εννοείτε με παρμεζάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Ξυπόλητη
    χα,χα! Για την απόλυση λές,ε? Λοιπόν, αν τα καταφέρεις (που θα τα καταφέρεις, δεν τολμώ να στοιχηματίσω!) να πουλήσεις τη "συνταγή" σε όλες τις νοικοκυρές -εργαζόμενες και μή. Θα πληρώσουν όσο -όσο.Εγώ είμαι part-time Φιλιππινέζα, (ξέρεις, σιδέρωμα, κανένα σκουπισματάκι, τέτοια πράγματα), οπότε -προς το παρόν- δεν με απασχολεί και πολύ το ζήτημα. Αντέχω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Dorothy,
    θα το κάνουμε αλλιώς.
    Αγροτική κοινωνία. Θα μου δανίζεις την φιλλιπινέζα και εγώ θα σου λούζω τα μαλλιά (στο μανικιούρ δεν είμαι καθόλου καλός!!!).
    Θα σου δείνω λάδι που έχω από το κτήμα και θα μου βάζεις κανένα πλυντήριο. κ.ο.κ.
    Καλημέρα
    Υγ: Αν σου πανε τα κοστούμια ή έστω το νούμερο των jeans μου επίσης μπορώ να σου δανείζω δικά μου για να μην αγοράζεις, αλλά από την άλλη φοβάμαι ότι αν αντίστοιχα βάλω σε έξοδο δικό σου ταγιεράκι μπορεί και να με παρεξηγήσουν.
    Να έχουμε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @George
    Εχεις μυαλό για business, dear George, αλλά έχω δύο παρατηρήσεις:
    1) Ταγιεράκι έχω φορέσει μία φορά στη ζωή μου (δεν επαναλαμβάνω τα λάθη μου),οπότε δεν κινδυνεύεις.
    και
    2)Ακόμα κι αν το φορέσεις το ταγιεράκι, το αν θα έχεις πρόβλημα εξαρτάται από το πού θα πάς φορώντας το ;) χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έτοιμοι για απογείωση?