Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Λόγια μεγάλων ανδρών...


... ή γυναικών, δεν ξέρω! Άλλωστε τα στιχάκια που είναι γραμμένα πίσω από τα χαρτάκια του ημερολογίου σπάνια συνοδεύονται από την υπογραφή του... ποιητή. Φαντάζομαι ότι θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτό το επάγγελμα, να γράφεις ή να διαλέγεις στιχάκια για το ημερολόγιο. Θα έλεγα ότι είναι ένα από τα τρία ονειρεμένα επαγγέλματα για μένα (τα άλλα δύο είναι α) δοκιμάστρια σοκολάτας και β) σεναριογράφος σαπουνόπερας). Τα στιχάκια χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία, άλλες φορές είναι διδακτικά (τύπου: "κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε"), προειδοποιητικά ("όποιος νύχτα περπατεί λάσπες και νερά πατεί", αν και αυτό κάπως αλλιώς το ήξερα...),καμιά φορά τα λευκά χαρτάκια γίνονται το βήμα για βαρυσήμαντες δηλώσεις ("Στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στης τιμής το χρέος, εκεί θα στέκω όσο ζω κι ας είμαι ο τελευταίος!") ή ακόμα και για κοινωνική κριτική ("Για τον παρά είναι έτοιμος το παν να διαπράξει, ακόμα -το πιστεύετε;- και μια ωραία πράξη!". Αυτό έχει και την υπογραφή του σατιρικού ποιητή Κωνσταντίνου Σκόκου.). Εννοείται ότι δεν λείπουν και οι ερωτοχτυπημένοι επίδοξοι ποιητές (" Αγάπησέ με Ανθούλα μου, γλυκιά χρυσή μου ελπίδα, καθώς κι εγώ σ'αγάπησα την ώρα που σε είδα"). Τα στιχάκια των ημερολογίων είναι -για μένα τουλάχιστον- ο πιο γρήγορος και αλάνθαστος τρόπος για να φτιάξει το κέφι! Ένα από αυτά μου άρεσε τόσο πολύ, που το φύλαξα και το κοιτάζω κάθε φορά που συνειδητοποιώ ότι κοντεύω να γίνω το alter ego του Γκρινιάρη. Άλλωστε το αγαπημένο μου στρουμφάκι ήταν, είναι και θα είναι ο Χαχανούλης. Ιδού!

12 σχόλια:

  1. χαχαχα... πολύ καλά κάνεις και σου αρέσει αυτό το στιχάκι! Για πότε λασκάρει η βίδα του ανθρώπου, χαμπάρι δεν παίρνεις!
    Πολύ όμορφο το θέμα σου! Όντως έχω πιάσει τον εαυτό μου να διαβάζω όλα αυτά τα στιχάκια πίσω από τα ημερολόγια, αν και σαν επάγγελμα δεν θα το έβρισκα καθόλου ευχάριστο! Άντε να βρείς τόσα στιχάκια!!!
    Αυτό με την "σεναριογράφο σαπουνόπερας" πολύ μ'άρεσε, χαχα!!!

    Φιλιά πολλά Ντόροθύ μου! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλήμερα dorothy!
    για μένα τα στιχάκια πίσω από τις ημερομηνίες ήταν η αφορμή που με έκανε στα 14 να αρχίσω να γράφω στιχάκια, ποιηματάκια κτλ. σίγουρα δεν έγινα ποίητρια/συγγραφέας/στιχουργός κτλ αλλά έχω κανα δυο τετραδιάκια γεμάτα με τις απόπειρες μου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ειρήνη
    Ειρήνη, δευτερόλεπτα θέλει για να λασκάρει η βίδα! Οσο για το "επάγγελμα", 365 στιχάκια είναι λίγο ζόρι αλλά καλή θέληση να υπάρχει και όλα γίνονται. Σεαριογράφος σαπουνόπερας είναι η πιο ξεκούραστη δουλειά, γράφεις μια σελίδα και αρχίζεις τις παραλλαγές, όπως στη Λάμψη, χαχαχα! Φιλάκια πολλά!


    @Dorothea
    Γειά σου Dorothea! Τα στιχακια λοιπόν βοηθούν και στο να καλλιεργούμε τη δημιουργικότητά μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλό και το στιχάκι που διάλεξες, αλλά κι αυτό με την Ανθούλα πολύ μου άρεσε χα χα χαα!!
    Μικρή δεν άφηνα χαρτάκι για χαρτάκι, πολύ το διασκέδαζα!!
    Φιλάκια:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι πρέπει να περιληφθεί στις κατευθυντήριες οδηγίες κατά της ψυχικής νόσου. Αξίζει να γίνει εισήγηση στην Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία! Πολύ μου κέντρισες το ενδιαφέρον Ντόροθυ με το θέμα αυτό. Σπεύδω να βρω κι εγώ χαρτάκια ημερολογίου! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτο το ξερεις? "Καθενας την καμπουρα του οφειλει να κοιταζει και του αλλου τα ελλατωματα με αγαπη να σκεπαζει"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία τα λόγια των σοφών, ελπίζω κάποια μέρα να ανταλλάξουμε σημειώσεις, αφού έχω κι εγώ την ίδια λόξα να το πω, αλλά για ελάτε καλέ που σας έχουμε προσκλησούλα για παιχνιδάκι καλέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα στιχάκι την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα:)
    Καλό ξημέρωμα χαρούμενο παιδί!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. lifetime moto! Ας το τυπώσουμε να το πετάμε στους δρόμους της πόλης μήπως και γλιτώσουμε!!!!! άλλωστε "μου τη δίνει που οι λογικοί είναι τόσοι πολλοί πανάθεμά τους!!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ΕΛΕΝΑ
    Μοιραία γυναίκα η Ανθούλα, χαχαχα! Καλό Σαββατοκύριακο, φιλάκια!



    @Maria Jose
    Πιστεύω ότι θα ζούσαμε σε πολύ καλύτερο (ή απλώς πολύ πιο χαμογελαστό) κόσμο αν κάθε πρωί, πριν βγούμε από το σπίτι, διαβάζαμε όλοι τα στιχάκια του ημερολογίου! Καλό Σ/Κ, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Δημιουργία
    Οχι! Ξερω όμως αυτό: "Ο,τι κι αν είχε το 'χασε, γυναίκα-βιος-παιδιά του, τίποτα δεν τ'απόμεινε στερνή παρηγοριά του!".

    @Κοκκινοσκουφίτσα
    Εννοείται οτι πρέπει να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε σημειώσεις πάνω σε αυτά τα σημαντικότατα έγγραφα (ή απλά να πιούμε καφεδάκι στη λιακάδα). Αντε τώρα που καλοκαίριασε για τα καλά!!! Φιλάκια πολλά Πρωθυπουργέ μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Margo
    Ετσι ακριβώς Margo μου! Τουλάχιστον ένα χαμόγελο θα το σκάσουμε μετά την ανάγνωση :) Φιλιά!




    @One Happy Dot
    Ετσι ακριβώς...και σε flyers να το τυπώσουμε και σε μπλουζάκια! (Σκέφτομαι και σε post-it που θα τα κολλάω σε όποιον γρουσούζη βρεθεί στο δρόμο μου). Καλό Σ/Κ, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έτοιμοι για απογείωση?