Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Κώστας Καρυωτάκης...

Κώστας Καρυωτάκης, 1896-1928


Για άλλο θέμα ετοίμαζα ανάρτηση, για άλλο τελικά δημοσιεύω. Αφορμή για την αλλαγή στάθηκε το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς "Καρυωτάκης", με θέμα τη ζωή του αυτόχειρα ποιητή (και πεζογράφου, αλλά και μεταφραστή). Αιτία, το γεγονός ότι εδώ και χρόνια ο Καρυωτάκης είναι ο αγαπημένος μου Έλληνας ποιητής. Ή, καλύτερα, εδώ και πολλά χρόνια, 15 και βάλε, από τότε που ο αδελφός μου μου χάρισε ένα βινύλιο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το "Φοβάμαι". Μέσα σε αυτό υπάρχει μελοποιημένη η "Πρέβεζα" του Καρυωτάκη. Μου άρεσε αυτό που άκουσα, έψαξα στη βιβλιοθήκη και βρήκα ένα βιβλίο με ποιήματά του και... αυτό ήταν! Μαγεύτηκα από τη μελαγχολία που χαρακτηρίζει τα περισσότερα από τα έργα του. Τον έκανε, στα μάτια μου, να φαίνεται γοητευτικός και μυστηριώδης. Ένας πτυχιούχος της Νομικής που γίνεται -δυστυχισμένος- δημόσιος υπάλληλος και αποτυπώνει τα βάσανά του χρησιμοποιώντας τις πιο όμορφες λέξεις. Το ένα από τα δύο μισά ενός έρωτα με άδοξο τέλος. Είχε αδυναμίες, δεν ήταν τέλειος, ούτε ήρωας. Τα αγαπημένα μου ποιήματα είναι η "Ευγένεια" (Κάνε τον πόνο σου άρπα./Και γίνε σαν αηδόνι,/και γίνε σα λουλούδι...) και οι "Ιδανικοί Αυτόχειρες".


Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες και βιογραφικά στοιχεία που μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα, ακόμα και με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Θα πω μόνο ότι ενθουσιάστηκα όταν είδα, πριν από λίγες ημέρες το trailer για τη νέα σειρά στην ΕΤ1. Το χθεσινό πρώτο επεισόδιο δεν με απογοήτευσε, καθώς πρόκειται για μια πολύ καλή παραγωγή, ιδιαίτερα προσεγμένη, με τη σφραγίδα του Τάσου Ψαρά. στο σενάριο και τη σκηνοθεσία. Τον Καρυωτάκη υποδύεται ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Ελπίζω να συνεχιστεί έτσι, γιατί δεν είναι μια απλή εξιστόρηση των γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή του ποιητή, αλλά περισσότερο μια ματιά στα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας, με αφορμή τη ζωή του Καρυωτάκη. Ελπίζω, επίσης, όταν αρχίσει να αναπτύσσεται το ειδύλλιο με την Πολυδούρη (την οποία υποδύεται η Μαρία Κίτσου) να μην μετατραπεί η σειρά σε μελό love story!



Ο τηλεοπτικός "Καρυωτάκης" Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο "επίλογος" που έγραψε ο Καρυωτάκης, κλείνοντας το βιβλίο της ζωής του με μια σφαίρα στην καρδιά, η αποχαιρετιστήρια επιστολή που βρέθηκε στην τσέπη του. Λατρεύω το υστερόγραφο.


"Είναι καιρός να φανερώσω την τραγωδία μου. Το μεγαλύτερο μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις, χωρίς τιςπερσότερες, να μπορώ να τις αισθανθώ. Τη χυδαία όμως πράξη που μου αποδίδεται τη μισώ. Εζήτησα μόνο την ιδεατή ατμόσφαιρά της, την έσχατη πικρία. Ούτε είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για το επάγγελμα εκείνο. Ολόκληρο το παρελθόν μου πείθει γι' αυτό. Κάθε πραγματικότης μου ήταν αποκρουστική.

Είχα τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο που ήρθε τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά. Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους, ήεθεώρησαν την ύπαρξη τους παιχνίδι χωρίς ουσία. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι μαζί με τους αιώνες. Σ' αυτούς απευθύνομαι.

Αφού εδοκίμασα όλες τις χαρές !!! είμαι έτοιμος για έναν ατιμωτικό θάνατο. Λυπούμαι τους δυστυχισμένους γονείς μου, λυπούμαι τα αδέλφια μου. Αλλά φεύγω με το μέτωπο ψηλά.Ημουν άρρωστος.

Σας παρακαλώ να τηλεγραφήσετε, για να προδιαθέση την οικογένειά μου, στο θείο μου Δημοσθένη Καρυωτάκη, οδός Μονής Προδρόμου, πάροδος Αριστοτέλους, Αθήνας.

Κ.Γ.Κ.


Υ.Γ: Και για ν' αλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Ολη νύχτα απόψε επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα. Ήπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πώς, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ωρισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου.

Κ.Γ.Κ."



(Στην τηλεοπτική σειρά, ο αξιωματικός της Χωροφυλακής που διαβάζει την επιστολή καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: "Βλαμμένος θα ήταν!" Και ένας υφιστάμενός του απαντά "Μόνο;")

26 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι ότι θα έχεις ακούσει τη δουλειά της Λένας Πλάτωνος με μελοποιημένο Καρυωτάκη. Μοναδική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαχρονικος ,ανεπανάληπτος και ιδιαιτερος!


    καλημερα Ντόροθυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α σήμερα ξεκινά υπέροχα η ημέρα μου απολαμβάνοντας το ύστατο γράμμα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκείνο που δεν ξέρετε είναι ότι πριν μερικά χρόνια ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι δεν φταίει η ωραία Πρέβεζα αν αυτοκτόνησε εκεί ένας προβληματικός άνθρωπος. Ή κάπως έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TIIIIII???????
    KAΡΥΩΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΙΒΙ???ΚΙ ΕΓΩ ΚΟΙΜΑΜΑΙ???ΠΟΥ???? ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΑΝΑΛΙ?????ΩΡΑ??????ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΟΥ ΠΟΙΗΤΗΣ!!!!!!!ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΕ !!!!!!ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΟΥ ΑΚΟΜΗ ΕΣΠΕΥΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ!!!!!!

    ΠΕΡΙΜΕΝΩ!!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩ!!!!!!!!!!!!!
    ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα τι να πει κανείς για τέτοιο στερνό υστερόγραφο!Σχεδόν θεωρείς πιθανό, (από κει που ταξίδεψε οριστικά)να λάβεις κάποτε ένα δημοσιευμένο χειρόγραφο από τον άλλο κόσμο με τίτλο "Οι αναμνήσεις ενός πνιγμένου".Ισως στον Καρυωτάκη να επιτρεπόταν αυτό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα έλεγα ακολουθώντας το σχόλιο του Poet, δε φταίει η ωραία Πρέβεζα αν έχει ένα προβληματικό Δήμαρχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είχα ιδέα για τη σειρά. Θα τη γράφω να τη βλέπω οπωσδήποτε! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. άρα να την βάλω στο πρόγραμμα την σειρά...thanks για την ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απο τους καλυτερους, αλλα αυτο τον καιρο, που ειμαι καπως, κομματακι μελαγχολικος μου φαινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Maria Jose
    Πολύ καλή δουλειά,όπως και ό,τι άλλο έχει κάνει η Λένα Πλάτωνος. Ξεκίνησε νωρίς ο θαυμασμός μου γι'αυτή, όταν ήμουν μικρή λάτρευα τη "Ρόζα-Ροζαλία"! Καλό υπόλοιπο Σ/Κ.

    @Faraona
    Συμφωνώ! Βέβαια, για κάποιους φαίνεται οτι ήταν απλά "βλαμμένος", αλλά...πρόβλημά τους! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @akrat
    Εμένα, πάντως, ξεκίνησε μια χαρά διαβάζοντας το σχόλιό σου! Η αλήθεια είναι ότι το post το έγραψα μαύρα μεσάνυχτα και το ύστατο γράμμα ταίριαζε με την ατμόσφαιρα. Στο φως της ημέρας, όμως, φαίνεται κομματάκι απαισιόδοξο. Καλώς ήρθες!


    @Poet
    Αυτό δεν το γνώριζα! Τόσο του έκοβε το μυαλό του (του δημάρχου), τέτοιες ανοησίες έλεγε. Να υποθέσω ότι μετά από αυτή τη δήλωση παρουσίασε τεράστια άνοδο ο τουρισμός στην Πρέβεζα? Τι άλλο θα ακούσουμε! Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την άλλη Πέμπτη θα καθήσω να το δω γιατί το πρώτο επεισόδιο το έχασα παρ'όλο που είχα δει το τρέϊλερ!
    Πρέπει να είναι πολύ καλό!

    Καλησπέρα Ντόροθυ! Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Παπαρούνα
    Καταρχήν, πάρε βαθιές αναπνοές και ηρέμησε!!! Ωραίαααα.......χαχαχα!
    Λοιπόν, στην ΕΤ1 κάθε Πέμπτη, στις 10 το βράδυ. Καλό απόγευμα Παπαρουνίτσα!

    @Carpe diem
    Μακάρι να γινόταν και να το διαβάζαμε. Ισως να μας εξηγούσε και κάτι παραπάνω για τους λόγους που τον έφτασαν σε τέτοιο σημείο. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Margo
    Κι εγώ,ακολουθώντας το σχόλιο του Poet και το δικό σου, θα πώ ότι πολλές πόλεις και πολλές χώρες δεν φταίνε αν αυτοί που τις κυβερνούν είναι προβληματικοί! Καλό απόγευμα Margo!

    @Aspa
    Καλή ιδέα το γράψιμο, γιατί μας τρελλαναν στις διαφημίσεις! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @mahler76
    Ας ελπίσουμε μόνο ότι θα συνεχιστεί έτσι και δεν θα τη χαλάσουν στην πορεία. Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

    @Δημιουργία
    Κάτι σε Μποστ ή σε Σουρή θα πρότεινα, μέχρι να περάσει το κρυολόγημα! Ο Καρυωτάκης (σε συνδιασμό με την αντιβίωση) είναι κομματάκι βαρύς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Ειρήνη
    Αξίζει να παρακολουθήσεις έστω ένα επεισόδιο,γιατί εκτός των άλλων (σενάριο, ερμηνείες κλπ) έχει φοβερά κοστούμια και σκηνικά. Εχουν μεταφέρει άψογα το κλίμα εκείνης της εποχής. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. έχει δίκιο μάντως για αυτό που λέει στο υστερόγραφο!
    Είναι σαν να προσπαθείς να αυτοκτονήσεις κρατώντας την αναπνοή σου!
    Δεν το ήξερα οτι θα παίζεται κάτι τέτοιο!
    Σίγουρα αξίζει!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παπουτσάκια, ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση. Κι εγώ είχα δει το τρέιλερ αλλά με τά το ξέχασα... Καλά που μας το θύμησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Spider
    Κι εμένα το υστερόγραφο μου αρέσει. Επεμβαίνει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης!Φιλιά Αραχνούλα.


    @olive tree girl
    Νομίζω ότι πρέπει να μου δώσουν ποσοστά από την ερτ,που διαφημίζω τη σειρά και τους αυξάνω την τηλεθέαση! χε-χε-χε! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα....πρώτη φορά περιπλανιέμαι στο blog σου...
    1)μ άρεσε φοβερά ό μάγος του όζ όταν ήμουν μικρή και συνεπώς βρίσκω το όνομα που έβαλλες πολύ ιδιαίτερο 2)διάβασε το ποιήμα του καρυωτάκη: ''Είμαστε κάτι...''.
    είναι απ'τα πολύ αγαπημένα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ ωραία η ανάρτησή σου! Είμαι κι εγώ "φαν" του Καρυωτάκη και της σειράς. Ελπίζω να μη μας απογοητεύσει, πράγμα που έγινε πολλές φορές με άλλες σειρές. (βλέπε Ματωμένα Χώματα).
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καταρχήν ζητώ συγγνώμη για τις καθυστερημένες απαντήσεις στα σχόλιά σας!

    @avraoneirou
    Καλωσόρισες! Λατρεύω τον Μάγο του Οζ, ακόμα και σήμερα. Οσο για το ποίημα του Καρυωτάκη... "είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες...είμαστε κάτι απίστευτες αντένες..." μου αρέσει κι εμένα πολύ.Ειναι σαν να περιγράφει τον εαυτό του, και όχι μόνο. Καλό σου απόγευμα!

    @twinkle
    Σ'ευχαριστώ πολύ! Μέχρι στιγμής καλά πάει η σειρά. Τα "Ματωμένα Χώματα" δεν τα έχω παρακολουθήσει καθόλου, για κάποιο λόγο δεν με τράβηξε καθόλου αυτή η σειρά. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τα τέσσερα πρώτα επεισόδια είναι εξαιρετικά και πλέον θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με μία πολύ καλή και ξεχωριστή δουλειά. Συν τοις άλλοις, μεταφέρει με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής.
    ΥΓ: Πρώτη φορά... κολυμπάω στο μπλογκ σου. Ωραίο, με έξυπνο τίτλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έτοιμοι για απογείωση?