Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

"Για να δεί τη θάλασσα"



"Τελικά το να μη θυμάσαι είναι μπελάς. Αλλά μεγαλύτερος είναι να θυμάσαι"

Αυτό διαπιστώνει η ηρωίδα του τελευταίου μυθιστορήματος της Ευγενίας Φακίνου, που κυκλοφόρεί από τις εκδόσεις "Καστανιώτη". "Για να δεί τη θάλασσα" ο τίτλος, πρωταγωνίστρια η "Γυναίκα". Έτσι μας τη συστήνει η συγγραφέας, χωρίς άλλο όνομα. Άλλωστε, τι σημασία έχει πως σε λένε, όταν δεν μπορείς να θυμηθείς το όνομά σου; Μια χειρουργική επέμβαση της έχει στερήσει την βιωματική μνήμη της. Θυμάται ιστορικά γεγονότα, αλλά τίποτα από την μέχρι τώρα ζωή της: πως τη λένε, τι δουλειά έκανε, που και πως γνώρισε τον ανδρα της... Θυμάται όμως να μαγειρεύει. Βρίσκει καταφύγιο σ'ενα ταβερνείο στον Κολωνό, όπου και πιάνει δουλειά σαν μαγείρισσα. Το αφεντικό της, ένας άνδρας που ακούει στο όνομα Ρούλα, την παίρνει υπό την προστασία του. Τα εδέσματα που δημιουργεί η μαγείρισσα γίνονται το όπλο με το οποίο θα πολεμήσει την αμνησία (κι όμως, μια τηγανητή πατάτα μπορεί να την στείλει κάμποσα χρόνια πίσω, σε μια σχολική εκδρομή' ένα κομματάκι κερήθρα της δίνει εισιτήριο για να ταξιδεψει στη Σύμη των παιδικών της χρόνων και να συναντήσει τη γιαγιά της...). Πολύτιμοι σύμμαχοι, όμως, είναι και οι φίλοι που την επισκέπτονται: οι μάστορες που τρώνε στο ταβερνείο κάθε μεσημέρι και ανακαλύπτουν στο πρόσωπό της τον "Μπέκαμ της κουζίνας" αλλά και τον "Τζίμυ Χέντριξ της μαγειρικής", μια κοπέλα που της κρατά συντροφιά τα βράδια, ένα μελισσοκόμος φτυστός ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, ο ζωγράφος Θεόφιλος, ο τηλεοπτικός Χριστός που ξανασταυρώθηκε στο γνωστό σήριαλ...Μα πώς γίνεται όλοι αυτοί να αποφάσισαν να δοκιμάσουν την κουζίνα της Γυναίκας; Αλήθεια, το αποφάσισαν; Αλήθεια, υπάρχουν; Και όταν τελικά της χτυπήσουν την πόρτα οι αναμνήσεις, θα είναι όλες ευπρόσδεκτες;

Άλλο ένα μυθιστόρημα από την Ευγενία Φακίνου, το οποίο διάβασα ευχάριστα -όπως και τα περισσότερα από τα βιβλία της. Κινείται στο γνωστό (και για 'μένα αγαπημένο) ύφος, με bonus τις γαργαλιστικές περιγραφές των φαγητών που ετοιμάζει η μαγείρισσα (tip: διαβάζεται με γεμάτο στομάχι!). Δεν θα έλεγα, όμως, ότι μου άρεσε περισσότερο από την αγαπημένη μου "Μέθοδο της Ορλεάνης" ή την "Τυφλόμυγα"- δύο βιβλία που αγαπώ ιδιαίτερα. Και μπορεί η ηρωίδα του βιβλίου να έχει flashbacks δοκιμάζοντας διάφορες γεύσεις, εγώ τα έπαθα κάθε φορά που συναντούσα μέσα στις σελίδες κάποιον από τους ήρωες παλαιότερων βιβλίων της Φακίνου: Η Αρέθα από την "Μέθοδο της Ορλεάνης", η "Αστραδενή", η μάνα από το "Ερως-Θέρος-Πόλεμος"...Κάθε φορά να προσπαθώ να θυμηθώ που έχω ξανασυναντήσει αυτό το "πρόσωπο", που έχω ξανακούσει αυτά τα λόγια... Όσοι δεν έχουν διαβάσει άλλα βιβλία της Φακίνου ας μην πτοούνται, οι παλιοί ήρωες είναι πολύ έξυπνα δεμένοι στην πλοκή. Με ενθουσίασε, όμως, αυτό το πονηρό κλείσιμο του ματιού στους...φανατικούς αναγνώστες από τη συγγραφέα.


PS: Ο πολυαγαπημένος μου υπολογιστής (αρχίζω να τον καλοπιάνω για να μην μου ξανακάνει νάζια) ζήλεψε τη δόξα της "Γυναίκας" και θεώρησε σωστό να πάθει αμνησία και να (ξε)χάσει τα πάντα. Αν νομίζεις πολυαγαπημένο μου PC ότι θα γράψω βιβλίο για τα καμώματά σου ή ότι θα σε ταϊσω μέλι με κερήθρα και ντολμαδάκια για να ανακτήσεις τα χαμένα αρχεία, πλανάσαι πλάνιν οικτρά!





22 σχόλια:

  1. Καλημέρα Dorothy,
    Περαστικά εύχομαι στον υπολογιστή σου και να είσαι σίγουρη ότι ντολμαδάκια και μέλι θα επιδεινώσουν την κατάσταση του!
    Καμμιά εικοσαριά σελίδες από Ξανθούλη μου μείναν και το απόγευμα θα ξεκινήσω το βιβλίο της Φακίνου οπότε θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Moυ ειναι πολυαγαπημενη η Φακινου!
    Την διαβαζω εδω και πολλα χρονια και μ αρεσει πολυ η γραφη της.
    Χαχα!!!μ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΚΑΛΟΠΙΑΝΕΙς ΤΟ PC σου αλλα με πλαγιο τροπο...

    φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με την Ευγενία Φακίνου δεν τα πηγαίνω πολύ καλά, βασικά μάλλον ξεκίνησε άσχημα η "σχέση" μας. Το πρώτο - και μοναδικό- βιβλίο της που διάβασα πριν από πολλά χρόνια, ήταν το "Η Μερόπη ήταν το πρόσχημα" το οποίο δεν μου άρεσε καθόλου! Από τότε δεν επεδίωξα να ξαναδιαβάσω κάτι δικό της. Η περιγραφή σου όμως με έχει τριγκάρει και λέω να πάω να το πάρω το βιβλίο. Ορισμένες φορές αξίζει να δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία σε ορισμένα πράγματα, έτσι δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εισαι φαν της φακίνου, ε;
    εγώ της ντορας γιαννακοπούλου!
    θεά! αν και μου λείπει από την συλλογή μου το τελευταίο της μυθιστόρημα!
    από την περιγραφή σου πάντως, φαίνεται πως αξίζει τον κόπο..
    θα το αγοράσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @George
    Ποιό διαβάζεις του Ξανθούλη, την "Κωνσταντινούπολη"? Καλό? Οσο για τον λατρεμένο μου υπολογιστή, αν μοιάζει έστω και λίγο στην μαμά του, είναι γλυκατζής και το μέλι θα το εκτιμήσει ιδιαιτέρως!(καλά και δεν έγινα IT, με τις κλωτσιές θα με έδιωχναν!) Καλό απόγευμα!

    @Faraona
    Τι να κάνω faraona μου, τον καλοπιάνω...την ανάγκη του έχω! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @olive tree girl
    Αν και μου αρέσει πολύ η Φακίνου, όταν τελείωσα την "Μερόπη" είπα "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΕΛΟΣ!" Είναι το χειρότερο -για μένα- από τα βιβλία της (και τα έχω διαβάσει σχεδόν όλα). Το φινάλε ήταν η απόλυτη απογοήτευση. Ένα από τα καλύτερά της -και λίγο πιο "light" από την "Τυφλόμυγα" και την "Μέθοδο της Ορλεάνης" που είναι τα αγαπημένα μου- είναι το "Ποιός σκότωσε τον Μόμπυ Ντικ". Καλό σου απόγευμα!

    @Kat
    Γενικά είμαι φαν του διαβάσματος! Με την Ευγενία Φακίνου κόλλησα από μικρή, όταν διάβασα την "Αστραδενή". Δύο βιβλία μου λείπουν για να ολοκληρώσω τη συλλογή. Από Ν. Γιαννακοπούλου μόνο την "Πρόβα Νυφικού" έχω διαβάσει, καταπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Φακίνου είναι από τις αγαπημένες μου Ελληνίδες συγγραφείς. Θεωρώ τη "Μέθοδο της Ορλεάνης" το καλύτερό της μέχρι τώρα. Πήρα το "Για να δει τη θάλασσα" μόλις κυκλοφόρησε από τον Ιανό και είχα την τύχη να είναι ιδιοχείρως υπογεγραμμένο από τη συγγραφέα! Δεν το έχω όμως αρχίσει ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακούγεται πολύ ωραίο. Έχω διαβάσει διάφορα, αλλά Φακίνου δεν έτυχε να διαβάσω. Ήρθε η ώρα μου λοιπόν, τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το βιβλίο θα άρεσε στη μητέρα μου που έχει συνεχώς τον φόβο του Αλτς Χάϊμερ, ένας τρόπος να δει πιο ανάλαφρα την απώλεια μνήμης (δεν έχει πρόβλημα, η ιδέα της είναι, λύνει σοντούκου σε χρόνο ρεκόρ!)θα της το πάρω για τα Χριστούγεννα.
    Το PC και τα μάτια σου Ντοροθάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. KAΛΗΣΠΕΡΑ ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΦΑΚΙΝΟΥ ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟΣΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΩ.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Maria Jose
    Η "Μέθοδος της Ορλεάνης" είναι το αγαπημένο μου. Το "Για να δεί τη θάλασσα"- αν και τελικά μου άρεσε- το ξεκίνησα με βαριά καρδιά, επηρεασμένη από τις "Φιλοδοξίες Κήπου" που δεν με ενθουσίασαν, αν και πήραν τελικά το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας στην κατηγορία διηγήματος. Φαίνεται ότι την προτιμώ στα μυθιστορήματα! Καλό σου βράδυ.

    @ Spider
    Δεν χάνεις τίποτα να διαβάσεις ένα από τα βιβλία της, κυρίως για να δείς αν σου αρέσει η γραφή της. Συνήθως έτσι κάνω -διαβάζω ένα και μετά καταλήγω στο βιβλιοπωλείο αγκαλιά με τα άπαντα του συγγραφέα! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Margo
    Η απώλεια μνήμης που περιγράφεται στο βιβλίο είναι, κατά τη γνώμη μου, η πιο τρομακτική: να θυμάσαι τα πάντα, ιστορικά γεγονότα,συνταγές, τραγούδια...και να μην μπορείς να τοποθετήσεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτά. Να θυμάσαι πότε έγινε η Αλωση της Κωνσταντινούπολης και να μην έχεις αναμνήσεις από την ημέρα του γάμου σου ή από τα παιδικά χρόνια. Το πρόβλημα δεν είναι ότι χάνεις τη μνήμη γενικά, αλλά ότι το delete γίνεται σε ό,τι έχεις ζήσει. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι χειρότερο...Αλλά το "ταξίδι" της ηρωίδας είναι πολύ ενδιαφέρον και στο τέλος βγάζει αισιοδοξία. Καλό σου βράδυ Margo.

    @jk in your life
    Καλησπέρα! Αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις με Φακίνου, μακριά από το "Η Μερόπη ήταν το πρόσχημα"! Θα ξεκινήσει στραβά η "επαφή" με τη συγγραφέα και είναι κρίμα, γιατί τα περισσότερα από τα υπόλοιπα βιβλία της είναι κλάσεις ανώτερα από αυτό. Καλές γιορτές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ντοροθακι
    μου πηγαινοντας σημερα στο βιβλιοπωλειο θυμηθηκα την αναρτηση σου και ηταν το 3ο βιβλιο που πηρα.
    Φακινου διαβαζω και ειμαι στο φαν κλαμπ της και καλα εκανες και μου το θυμισες. Οταν το διαβασω θα σου πω .
    Πηρα και της Ελενης της Δαφνιδη το "Μικρες Απιστιες, Μεγαλες Τιμωριες" και της Βαμβουνακη τον Παλιατσο και Ανιμα.
    Απο αυριο αρχιζω το διαβασμα. Η χαρα μου ειναι μεγαλη οταν παιρνω βιβλια.

    φιλια πολλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για την Φακίνου τρελλαίνομαι!!! Το Έρως-θέρος-πόλεμος θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία.
    Το "Για να δει την θάλασσα" δεν έχω προλάβει ακόμα να το πάρω, αν και το έχω υπόψην από την αρχή της κυκλοφορίας του. Μετά από την ανάρτησή σου είναι καιρός να το πάρω νομίζω!!!
    Μωρό μου καλή εβδομάδα να έχουμε!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θέλω να το διαβάσω χωρίς να ξέρω την πλοκή. Ελπίζω να το αποκτήσω σύντομα μαζί με 1 ακόμα που έχω στο μάτι. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μ’ αρέσει η Φακίνου. Θυμάμαι είχα διαβάσει ένα ωραίο δικό της βιβλίο πριν 5 χρόνια, δε θυμάμαι τώρα το τίτλο. Και βεβαιώς την Αστραδενή, εξαιρετικό και συγκινητικό βιβλίο. Όταν τελειώσω αυτό που διαβάζω, θα το αγοράσω. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπημενη η Φακινου και με πολυ καλη γραφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Αλίκη
    Ο "Παλιάτσος και η Ανιμα" είναι στη λίστα μου με τα "προσεχώς", μετά από το "όλα σου τα'μαθα, μα ξέχασα μια λέξη" του Δ. Μπουραντά που πήρε φέτος το βραβείο αναγνωστών. Αστα, δεν είμαι να με αφήσεις ελεύθερη μέσα σε βιβλιοπωλείο, ακομα και στο Χοντος Σέντερ να πάω, στάνταρ θα ανέβω στο βιβλιοπωλείο του! Αθεράπευτη! Φιλάκια πολλά Αλικάκι!

    @Ειρήνη
    Κι εμένα μου άρεσε πολύ το "Ερως-Θέρος-Πόλεμος"! Καλή εβδομάδα και σε σενα Ειρήνη μου, φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Lena_zip
    Ελπίζω να σου αρέσει! Καλή σου εβδομάδα Λενάκι.

    @Pink Fish
    Η "Αστραδενή" ήταν το πρώτο που διάβασα από τα βιβλία της, σε αυτό οφείλεται το "κόλλημα"! Φιλιά, καλό βράδυ!

    @Δημιουργία
    Θυμάσαι που είχαμε πάει σε ένα βιβλιοπωλείο για να μου πάρεις την "Αστραδενή" και ο τύπος δεν ήθελε να μας το δώσει, επειδή ήμουν μικρή λέει.χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλα Χριστουγεννα!
    Με υγεια,αγαπη και ειρήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΦΑΚΙΝΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΕΡΩς ΘΕΡΟς ΠΟΛΕΜΟς!!!ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ!!

    ΚΑΛΕς ΓΙΟΡΤΕς!!!!!!ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!!Ο,ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙς ΣΤΟ 2009 ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙς!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Faraona
    Καλά Χριστούγεννα Faraona μου, με υγεία και ευτυχία! Το 2009 να σου φέρει ό,τι επιθυμείς! Φιλάκια πολλα!


    @Παπαρούνα
    Φοβερό το "Ερως-Θέρος-Πόλεμος". Ειδικά τα τελευταία κεφάλαια με άγγιξαν πολύ. Καλά Χριστούγεννα Παπαρουνίτσα μου, με υγεία και χαρά. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έτοιμοι για απογείωση?