Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ζήσαμε μεγάλες στιγμές!


Η αντίδρασή μου στο τηλεφώνημα, που με ενημέρωνε επίσημα γι' αυτό που γνώριζα από την προηγούμενη μέρα, ήταν ψύχραιμη, συγκρατημένη και ταιριαστή με την ηλικία μου. Όταν, όμως, η συνομιλία ολοκληρώθηκε, άρχισα να τσιρίζω "μαμάαααα!" χοροπηδώντας σαν νήπιο που μόλις έμαθε ότι θα πάει βόλτα στο λούνα παρκ.


Η πρώτη αναγνώστρια του διηγήματος με την απαισιόδοξη, βαθιά δυστυχισμένη ηρωίδα, υποστήριζε πως σίγουρα θα ήταν μέσα στα διακριθέντα του λογοτεχνικού διαγωνισμού που συμμετείχα. Οι προβλέψεις της επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο κύριος στην άλλη άκρη της γραμμής με προσκαλούσε στην απονομή, για να παραλάβω τον έπαινό μου.


Ξαφνιάστηκα βλέποντας τον κόσμο που είχε μαζευτεί, ακούγοντας πως οι συμμετοχές μετρούσαν κάμποσες εκατοντάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και διακρίνοντας κάποια αρκετά γνωστά και καταξιωμένα στον χώρο της λογοτεχνίας πρόσωπα ανάμεσα στους βραβευθέντες.

Την ώρα της απονομής, υπακούοντας στο πρόσταγμα του φωτογράφου να στραφώ προς τη μεριά του, διέκρινα ανάμεσα στο κοινό τους γονείς μου και, για λίγο, γύρισα πολλά χρόνια πίσω, όταν έβγαινα στη σκηνή για να παίξω στις συναυλίες του ωδείου και πριν βολευτώ στο σκαμνάκι του πιάνου έριχνα μια ματιά -δήθεν αδιάφορη- στο κοινό, για να βεβαιωθώ πως η μαμά και ο μπαμπάς ήταν εκεί, στις θέσεις τους και με παρακολουθούσαν.

Από όλες τις ευχές και τα συγχαρητήρια των ημερών, αξέχαστη θα μου μείνει η αντίδραση της θείας στην Αμερική, γιατί μόλις άκουσε το θέμα και τον τίτλο του διηγήματος έπεσε ενός λεπτού σιγή στην τηλεφωνική γραμμή και στη συνέχεια μου είπε με πολύ σοβαρή φωνή "Wow! You 're so deep!". Εννοείται πως ακολούθησε ξεκαρδιστικό γέλιο για την επόμενη μισή ώρα.

"...Ένιωθε πως η ζωή είχε αρχίσει να της χαμογελά. Άρχισε να πιστεύει πως ίσως τελικά όσα πέρασε πλάι στον άντρα της να ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για την ξένοιαστη ζωή και τις χαρές που την περίμεναν παρακάτω. Στο πλοίο της επιστροφής, στα αυτιά της ηχούσαν ακόμα οι υποσχέσεις για την επόμενη συνάντηση, πολύ σύντομα. Γύρισε ανανεωμένη, επέστρεψε στη δουλειά. Αυτά που έγιναν στο νησί τα εξομολογήθηκε μόνο σε δυο στενές φίλες, που ήξερε ότι δε θα την έκριναν ούτε θα μιλούσαν παραέξω..."

Ξεφυλλίζοντας το διήγημα, σκέφτομαι μια ακόμα φορά πως οι χαρές, μικρές και μεγάλες, είναι απρόβλεπτες και έρχονται και μας βρίσκουν, ξεκινώντας ακόμα και από την πιο -φαινομενικά- αταίριαστη αφετηρία: εν προκειμένω, από μια απαισιόδοξη, βαθιά δυστυχισμένη ηρωίδα.

13 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια γλυκιά μου, φαντάζομαι τη μανούλα σου τι χαρά θα έκανε! Ε! εμείς οι χαζομαμάδες κορδωνόμαστε σε κάθε επιτυχία των παιδιών μας.Εις ανώτερα κοριτσάκι..να χαρούμε και βιβλίο απο σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια, Dorothy! Φόρεσε το πιο όμορφο ζευγάρι παπούτσια σου and keep walking!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνε όμως και μια ανάρτηση με το διήγημά σου, ξέρεις πως θα το εκτιμήσουμε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα θερμά μου συγχαρητήρια Dorothy μου!! Και εις ανώτερα! Μπράβο μπράβο μπράβο!!!
    Δε μας είπες θα κυκλοφορήσει σε βιβλιαράκι να το πάρουμε να το διαβάσουμε κι εμείς;
    Πολύ θα το ήθελα :)
    Φιλάκια πολλά πολλά!

    υγ. έστειλα κι εγώ ένα short story σε διαγωνισμό. Δεν ελπίζω σε τίποτα γιατί όπως λες και εσύ είναι τόσα πολλά τα ταλέντα εκεί έξω, αλλά αν πάρω κάτι νομίζω θα πέσω ξερή :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο ,μπράβο και πάλι μπράβο! Καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χίλια μπράβο και άλλα τόσα συγχαρητήρια Dorothy!!!
    Εύχομαι πολλές πολλές επιτυχίες να ακολουθήσουν!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aργησα να περασω λογω εξεταστικης αλλα σημερα επανορθωνω αφηνοντας πολλες ευχες για καλη εβδομαδα.Να εισαι παντα καλα.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Dorothy!!!!!
    Είναι σπουδαίο να διακρίνεσαι για κάτι που έκανες με αγάπη. Είναι και μια επιβεβαίωση πως υπάρχει ταλέντο και αναγνωρίζεται!
    Καλή συνέχεια σου εύχομαι και πάντα επιτυχίες.
    Να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΩΜΑΤΑ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΛΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΩ ΚΑΛΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Dooooorothy ετοιμάζεσαι για ΤΗ συναυλία; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @αχτίδα
    Σ'ευχαριστώ πολύ αχτίδα μου! :)

    @simonmad
    Ευχαριστώ πολύ! Δεν ξέρω ακόμα αν θα κάνουν κάτι με τα έργα που διακρίθηκαν, αν όχι θα το δημοσιεύσω εδώ (σε συνέχειες, είναι μεγάλο για μία ανάρτηση, χιχιχι!)

    @DaisyCrazy
    Ναιιιιιιιιι! Έφτασε η ώρα, επιτέλους! :)))))

    Σ'ευχαριστώ πολύ! Δεν είμαι σίγουρη αν θα κυκλοφορήσει κάτι με τα διηγήματα που διακρίθηκαν. Όπως γράφω και στη simonmad, μπορεί να το δημοσιεύσω κι εδώ. Καλή επιτυχία σου εύχομαι για τον διαγωνισμό. Και ψύχραιμία όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα :) Φιλάκια πολλά!

    @Δέσποινα
    Σ'ευχαριστώ πολύ Δέσποινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ΕΛΕΝΑ
    Σ'ευχαριστώ πολύ Έλενα, να'σαι καλά!

    @Stella Fox
    Ευχαριστώ πολύ Stella! :)

    @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Σ'ευχαριστώ πολύ Σκρουτζάκο μου! Καλό καλοκαίρι, να περάσεις όμορφα στις διακοπές σου!

    @Margo
    Ευχαριστώ πολύ Margo! Να'σαι καλά, καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έτοιμοι για απογείωση?