Τις δοκίμασα πρώτη φορά σ'ένα ουζερί στην Εύβοια, στην πιο αμαρτωλή τους εκδοχή. Είχαν μπέικον, κρέμα γάλακτος και διάφορα άλλα, νόστιμα μεν θανατηφόρα για την σιλουέτα δε. Κι επειδή μπορεί να έχουμε ένα κορμί να διατηρήσουμε αλλά δεν λέμε ποτέ όχι στα μεζεδάκια, πειραματίστηκα με πιο ελαφριά υλικά και πέτυχα ένα αποτέλεσμα εξίσου νόστιμο, αλλά λιγότερο παχυντικό.
Για τέσσερις πατάτες
4 μεγάλες πατάτες
4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας
1 φλυτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί με λίγα λιπαρά
1 κουταλιά σούπας κατίκι (ή άλλο τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά)
1 ασπράδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
πιπεριά πράσινη και κόκκινη ψιλοκομμένη
πιπέρι
αλάτι
γάλα 1% όσο χρειαστεί
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κουταλιές σούπας λάδι
λίγο extra τριμμένο τυρί
4 μεγάλες πατάτες
4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας
1 φλυτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί με λίγα λιπαρά
1 κουταλιά σούπας κατίκι (ή άλλο τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά)
1 ασπράδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
πιπεριά πράσινη και κόκκινη ψιλοκομμένη
πιπέρι
αλάτι
γάλα 1% όσο χρειαστεί
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κουταλιές σούπας λάδι
λίγο extra τριμμένο τυρί
Πλένουμε πάρα πολύ καλά τις πατάτες. (Τις τρίβουμε και με συρματάκι κουζίνας.) Τις ψήνουμε μέχρι να τρυπιούνται καλά με το μαχαίρι. Κατόπιν τις κόβουμε στη μέση και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την σάρκα τους σε ένα μπολ. Το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ζαμπόν ψιλοκομμένο, το τριμμένο τυρί, το τυρί κρέμα, το ασπράδι, τις πιπεριές, πιπέρι, αλάτι όσο χρειάζεται (δοκιμάζουμε!). Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, μέχρι να έχουμε ένα μίγμα αφράτο, σαν πουρέ. Γεμίζουμε τις πατάτες. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο extra τριμμένο τυρί από πάνω, κουκίζουμε με μοσχοκάρυδο (μα την κατέχω την ορολογία της κουζίνας λέμε!) και περιχύνουμε με τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο.
οι πατάτες έτοιμες για τον φούρνο
Ξαναφουρνίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και να λιώσει το τυρί. Γίνονται πάρα πολύ ωραίες και ελαφριές και συνοδεύονται τέλεια από ουζάκι, μπυρίτσα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας!
οι πατάτες έτοιμες για κατανάλωση!
Ο χριστόε κι η παναγία βραδιάτικο και δεν έχω και μοσχοκάρυδο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόλαση!!!! Τι νοστιμιά είναι αυτή;;;;Καλό σου βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΩ ΠΩ!!!ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ ΤΩΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΟΦΑΓΟΣ.ΜΟΥΡΛΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.ΧΕ ΧΕ!!!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις γύρισα από φαγοπότι, οπότε θα το τιμήσω το light!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγιαμ γιαμμμμ
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ έβαλες τις φωτογραφίες και μας έπεσαν τα σάλια :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Καλή μου όρεξη! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις εφαγες ολες-ολες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ οι πατατούλες σου έγιναν!!
Και οι φωτός σου .... χορταστικές!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Φυσικά και θα τις δοκιμάσουμε! Φαίνονται υπέροχες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι στο γραφείο και επειδή πεινάω και δεν έχω κάτι να φάω, είπα να διαβάσω τα νέα ποστ στον Reader μου και πέφτω πάνω σε αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί να πώ...
Πεντανόμιστο φαίνεται!
μωρέ αν είναι να την κάνουμε την αμαρτία ε ας την κάνουμε να την ευχαριστηθούμε! Κι αφού το είπα το δηλώνω...θα βάλω bacon!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Me_To_aSeToN_STo_XeRi
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνεται ωραιότατο και με πάπρικα ;) Καλή εβδομάδα!
@Πλεκτό Εγκώμιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από νόστιμο είναι και εύκολο! Για τις καλές νοικοκυρες σαν κι εμένα :)
@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
ΑπάντησηΔιαγραφή-Τρεις μερίδες για τον φίλο μου τον Σκρουτζάκο!!!
-Εφτασεεεεεε! :)
@Λίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ,τι πρέπει είναι μετά από φαγοπότι...Αντί για φρούτο, χαχαχα! Καλή εβδομάδα!
@mahler76
ΑπάντησηΔιαγραφήMy feelings exactly! Καλή εβδομάδα!
@Dorothea
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουν και φωτογένεια οι άτιμες... :)
@Μάτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή όρεξη λοιπόν! Φιλιά!
@Δημιουργία
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλετε να μας πείτε μανδάμ ότι εσείς δεν δοκιμάσατε? Ε?
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ελενα! Μπορεί να μην ξέρω να φτιάχνω πολλά, αλλά για μεζεδάκια την κάνω την προσπάθεια στην κουζίνα :)
@Aspa
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι οι άτιμες! Καλή εβδομάδα Ασπα!
@next_day
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον έπρεπε να βάλω disclaimer: "μη διαβάζετε το ποστ αν πεινάτε" :p Φιλιά, καλή εβδομάδα!
@One Happy Dot
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαρτία εξομολογουμενη, ουκ εστι αμαρτία :p
Γλυκιά μου Dorothy
ΑπάντησηΔιαγραφήεννοείται πως θα τις δοκιμάσουμε,δεν φαίνονται και ιδιαίτερα δύσκολες να τις φτιάξουμε.
Πω..πω και μου αρέσουν από τι διάβασα και τα υλικά.
Να΄σαι καλά κοπέλα μου.Σε ευχαριστούμε πολύ.
@AΓΑΠΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να "παίξεις" με τα υλικά και να χρησιμοποιήσεις ό,τι σου κάνει κέφι! Είναι πανεύκολες. Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!
Αυτή η δεύτερη φωτογραφία είναι να την έχει κανείς στην επιφάνεια εργασίας και να του τρέχουν διαρκώς τα σάλια. Έφτιαχνα κι εγώ μια παρόμοια συνταγή μόνο με πατάτες, τριμμένο τυρί, γάλα και κρέμα γάλακτος. Μου τη θύμισες: καιρός να ξαναδοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Ευχαριστώ για το σχόλιο στο fragments. Το έχω κάνει να μη φαίνεται, γιατί θα ήθελα το ιστολόγιο αυτό να είναι "ασχολίαστο", που λέει και η μεγάλη μου κόρη. Κατά λάθος είχα αφήσει στην ανάρτηση αυτή τα σχόλια ανοιχτά.
Καλό βράδυ
Υ.Γ. Επειδή στη Λευκάδα πήρα 3 κιλά, μπορείς σε παρακαλώ να βάζεις μόνο λογοτεχνικής και μουσικής φύσεως αναρτήσεις για μερικές εβδομάδες; Η τωρινή ανάρτηση είναι καταστροφική!
@Maria Jose
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θυμάμαι πόσα κιλά είχα τσιμπήσει όταν είχα πάει διακοπες στη Λευκάδα, θυμάμαι όμως πολύ καλά το φρυγαδέλι, τα μαντολάτα, το ροσόλι, κάτι φοβερά σαλαμάκια... Κόλαση!!! Το φαντάστηκα ότι το νέο blog θα είναι... "ασχολίαστο" (καλό!) όταν είδα -εκ των υστέρων βέβαια- ότι όλα τα προηγούμενα posts είχαν κλειστά σχόλια! Καλό Σαββατοκύριακο!
Πεντανοστιμο φαινεται !Καλη μας ορεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Anastasia's dolls
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και φαίνεται :) Καλό Φθινόπωρο Αναστασία!