Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Πατάτες γεμιστές light



Τις δοκίμασα πρώτη φορά σ'ένα ουζερί στην Εύβοια, στην πιο αμαρτωλή τους εκδοχή. Είχαν μπέικον, κρέμα γάλακτος και διάφορα άλλα, νόστιμα μεν θανατηφόρα για την σιλουέτα δε. Κι επειδή μπορεί να έχουμε ένα κορμί να διατηρήσουμε αλλά δεν λέμε ποτέ όχι στα μεζεδάκια, πειραματίστηκα με πιο ελαφριά υλικά και πέτυχα ένα αποτέλεσμα εξίσου νόστιμο, αλλά λιγότερο παχυντικό.

Για τέσσερις πατάτες

4 μεγάλες πατάτες
4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας
1 φλυτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί με λίγα λιπαρά
1 κουταλιά σούπας κατίκι (ή άλλο τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά)
1 ασπράδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
πιπεριά πράσινη και κόκκινη ψιλοκομμένη
πιπέρι
αλάτι
γάλα 1% όσο χρειαστεί
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κουταλιές σούπας λάδι
λίγο extra τριμμένο τυρί

Πλένουμε πάρα πολύ καλά τις πατάτες. (Τις τρίβουμε και με συρματάκι κουζίνας.) Τις ψήνουμε μέχρι να τρυπιούνται καλά με το μαχαίρι. Κατόπιν τις κόβουμε στη μέση και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την σάρκα τους σε ένα μπολ. Το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ζαμπόν ψιλοκομμένο, το τριμμένο τυρί, το τυρί κρέμα, το ασπράδι, τις πιπεριές, πιπέρι, αλάτι όσο χρειάζεται (δοκιμάζουμε!). Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, μέχρι να έχουμε ένα μίγμα αφράτο, σαν πουρέ. Γεμίζουμε τις πατάτες. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο extra τριμμένο τυρί από πάνω, κουκίζουμε με μοσχοκάρυδο (μα την κατέχω την ορολογία της κουζίνας λέμε!) και περιχύνουμε με τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο.

οι πατάτες έτοιμες για τον φούρνο


Ξαναφουρνίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και να λιώσει το τυρί. Γίνονται πάρα πολύ ωραίες και ελαφριές και συνοδεύονται τέλεια από ουζάκι, μπυρίτσα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας!

οι πατάτες έτοιμες για κατανάλωση!






30 σχόλια:

  1. Ο χριστόε κι η παναγία βραδιάτικο και δεν έχω και μοσχοκάρυδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κόλαση!!!! Τι νοστιμιά είναι αυτή;;;;Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΩ ΠΩ!!!ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ ΤΩΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΟΦΑΓΟΣ.ΜΟΥΡΛΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.ΧΕ ΧΕ!!!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις γύρισα από φαγοπότι, οπότε θα το τιμήσω το light!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αχ έβαλες τις φωτογραφίες και μας έπεσαν τα σάλια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Καλή μου όρεξη! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια στα χεράκια σου!!
    Σούπερ οι πατατούλες σου έγιναν!!
    Και οι φωτός σου .... χορταστικές!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φυσικά και θα τις δοκιμάσουμε! Φαίνονται υπέροχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι στο γραφείο και επειδή πεινάω και δεν έχω κάτι να φάω, είπα να διαβάσω τα νέα ποστ στον Reader μου και πέφτω πάνω σε αυτό!
    Τί να πώ...
    Πεντανόμιστο φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μωρέ αν είναι να την κάνουμε την αμαρτία ε ας την κάνουμε να την ευχαριστηθούμε! Κι αφού το είπα το δηλώνω...θα βάλω bacon!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Me_To_aSeToN_STo_XeRi
    Γίνεται ωραιότατο και με πάπρικα ;) Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Πλεκτό Εγκώμιο
    Εκτός από νόστιμο είναι και εύκολο! Για τις καλές νοικοκυρες σαν κι εμένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    -Τρεις μερίδες για τον φίλο μου τον Σκρουτζάκο!!!
    -Εφτασεεεεεε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Λίλα
    Ο,τι πρέπει είναι μετά από φαγοπότι...Αντί για φρούτο, χαχαχα! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Dorothea
    Εχουν και φωτογένεια οι άτιμες... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Δημιουργία
    Θέλετε να μας πείτε μανδάμ ότι εσείς δεν δοκιμάσατε? Ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ΕΛΕΝΑ
    Ευχαριστώ πολύ Ελενα! Μπορεί να μην ξέρω να φτιάχνω πολλά, αλλά για μεζεδάκια την κάνω την προσπάθεια στην κουζίνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Aspa
    Είναι οι άτιμες! Καλή εβδομάδα Ασπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @next_day
    Μάλλον έπρεπε να βάλω disclaimer: "μη διαβάζετε το ποστ αν πεινάτε" :p Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @One Happy Dot
    Αμαρτία εξομολογουμενη, ουκ εστι αμαρτία :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γλυκιά μου Dorothy
    εννοείται πως θα τις δοκιμάσουμε,δεν φαίνονται και ιδιαίτερα δύσκολες να τις φτιάξουμε.
    Πω..πω και μου αρέσουν από τι διάβασα και τα υλικά.
    Να΄σαι καλά κοπέλα μου.Σε ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @AΓΑΠΗ
    Μπορείς να "παίξεις" με τα υλικά και να χρησιμοποιήσεις ό,τι σου κάνει κέφι! Είναι πανεύκολες. Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτή η δεύτερη φωτογραφία είναι να την έχει κανείς στην επιφάνεια εργασίας και να του τρέχουν διαρκώς τα σάλια. Έφτιαχνα κι εγώ μια παρόμοια συνταγή μόνο με πατάτες, τριμμένο τυρί, γάλα και κρέμα γάλακτος. Μου τη θύμισες: καιρός να ξαναδοκιμάσω.

    Υ.Γ. Ευχαριστώ για το σχόλιο στο fragments. Το έχω κάνει να μη φαίνεται, γιατί θα ήθελα το ιστολόγιο αυτό να είναι "ασχολίαστο", που λέει και η μεγάλη μου κόρη. Κατά λάθος είχα αφήσει στην ανάρτηση αυτή τα σχόλια ανοιχτά.
    Καλό βράδυ
    Υ.Γ. Επειδή στη Λευκάδα πήρα 3 κιλά, μπορείς σε παρακαλώ να βάζεις μόνο λογοτεχνικής και μουσικής φύσεως αναρτήσεις για μερικές εβδομάδες; Η τωρινή ανάρτηση είναι καταστροφική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Maria Jose
    Δεν θυμάμαι πόσα κιλά είχα τσιμπήσει όταν είχα πάει διακοπες στη Λευκάδα, θυμάμαι όμως πολύ καλά το φρυγαδέλι, τα μαντολάτα, το ροσόλι, κάτι φοβερά σαλαμάκια... Κόλαση!!! Το φαντάστηκα ότι το νέο blog θα είναι... "ασχολίαστο" (καλό!) όταν είδα -εκ των υστέρων βέβαια- ότι όλα τα προηγούμενα posts είχαν κλειστά σχόλια! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πεντανοστιμο φαινεται !Καλη μας ορεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Anastasia's dolls
    Είναι και φαίνεται :) Καλό Φθινόπωρο Αναστασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έτοιμοι για απογείωση?