Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης...

Στο σχολείο πάντα βαριόμουν την ώρα της "Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας" (ή των "κειμένων" όπως τα λέγαμε). Μας έβαζαν να αναλύουμε τα ποιήματα λέξη προς λέξη και να ψάχνουμε για κρυφά, βαρυσήμαντα νοήματα. Αναρωτιόμουν γιατί δε γινόταν να διαβάσουμε τους στίχους και απλά να αφεθούμε στα συναισθήματα που μας ξυπνούσαν; Όταν ρώτησα μια φιλόλογο στην γ' γυμνασίου, πήρα για απάντηση ένα αγριεμένο βλέμμα κι ένα "τι ερωτήσεις είναι αυτές παιδί μου?". Αργότερα "συνάντησα" τον Εγγονόπουλο που έλεγε ότι "τα ποιήματα τα ζει κανείς, δεν τα γράφει" και πήρα την απάντησή μου. Σήμερα -εκτός από επίσημη πρώτη της Άνοιξης- είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και διάλεξα για την περίσταση ένα ποίημα του Κώστα Βάρναλη. Το είχα ακούσει πριν από πολλά χρόνια, σε ένα ντοκυμαντέρ, από τη φωνή του ίδιου του ποιητή. Το μελοποίησε ο Σταύρος Κουγιουμτζής και το τραγούδησε ο Γιάννης Καλατζής στο δίσκο "Όταν ανθίζουν πασχαλιές", το 1971. Λέγεται "Γειά χαρά καλή".



Πάνω στου πελάγου το σπιθάτ΄αφρό
Έστησα χορό φεύγω αναχωρώ

Έκανα φτερά κι έγινα πουλί
Γεια χαρά καλή και μην κλαις πολύ

Ντύθηκα γαμπρός από καινουργής

Άστρο της αυγής έβγα να με δεις

Φεύγω μοναχός σε νησί τρανό
Μεσ' το γαλανό τον ωκεανό



26 σχόλια:

  1. Στο τι ερωτήσεις είναι αυτές παιδί μου θα απαντούσα τι απαντήσεις είναι αυτές κυρά μου...
    Πολύ όμορφο το ποίημα και ο Κουγιουμτζής το έντυσε με πολύ όμορφη μουσική!
    Καλό Σαββατόβραδο Ντοροθάκι μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πραγματικά τι απάντηση και αυτή! ευτυχώς εμείς είχαμε μια πολύ καλή καθηγήτρια στα κείμενα που μας άφηνε αρκετά ελεύθερους... τρίτη λυκείου φυσικά που το μάθημα ήταν κατεύθυνσης και υποχρεωτικό, γιατί όλες τις άλλες χρονιές μοιραζόταν με την έκθεση και μάντεψε τι προτιμούσαν να κάνουν οι καθηγητές μας. συμφωνώ απόλυτα με το πως πρέπει να "νιώθεις" ένα ποίημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρω τον εαυτό μου τυχερο που είχα απ τους καλυτερους καθηγητες και πολυ "ομορφους ανθρωπους" (δεν εχω λογια να τους περιγραψω) στο λύκειο που μου εμαθαν να αγαπαω τη λογοτεχνια και ιδιαιτερα την ποίηση!Με βοήθησαν να νιώθω και να εκφράζομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να πώ την αλήθεια την βαριέμαι την ποίηση εκτός από ελάχιστα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορώ να διαβάσω όσα βιβλία θες, αλλά από ποίηση... μην μου πεις! Δεν μου αρέσει και το ομολογώ...
    Ντροπή μου ε;! χαχα!!!

    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν την μπορώ την ποίηση. Δε μου ταιριάζει. Με κάνει και δυσφορώ. Λίγα ποιήματα με έχουν αγγίξει.

    Μου έλειψες βρε...Καιρό είχαμε να τα πούμε. Ελπίζω να περνάς καλά. Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα με ότι γράφεις. Παίζει απίστευτο ρόλο το τι καθηγητή έχεις και το πως προσεγγίζει το μάθημα. Απίστευτο.. Πολύ όμορφες σκέψεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι απίστευτο - και μερικές φορές τρομακτικό - το πώς οι καθηγητές μας μπορούσαν να μας επηρρεάζουν τόσο πολύ... Μεγαλώνοντας και βλέποντάς τους πια από την απέναντι πλευρά, δεν είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσα να εμπιστευτώ τα παιδιά μου στους περισσότερους από αυτούς... Το ποιηματάκι πάντως τρισχαριτωμένο και η μελοποίηση τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφο το ποιήμα, πολύ καλή και η μελοποίηση.
    Μια αδυναμία την είχα στην ποίηση στο Λύκειο, που την αποδίδω στην εξαιρετική φιλόλογο που είχαμε.
    Τελικά με κέρδισαν τα Μαθηματικά και οι Φυσικές, αλλά η αδυναμία εξακολουθεί να παραμένει.
    Καλό και όμορφο απόγευμα Κυριακής να έχεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυ ομορφο το ποιημα που διαλεξες να βαλεις και ωραια μελοποιημενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερούδια στην ιστογειτονιά
    Τι κάνεις,μικρό κορίτσι; Τι όμορφο ποίημα, ομολογώ ότι δεν το ήξερα και δεν το έχω ακούσει κιόλας σε τραγούδι, πάντως, γέμισε η ψυχή μου θάλασσα μπλε και ήλιο ντάλα και στάχια και ουρανό γεμάτο αστέρια και μυρωδιές καλοκαιριού...Σε ευχαριστώ!
    Πολλά φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα ποιήματα στο σχολείο τα μισούσα γιατί δεν μου άρεσε η εξαντλητική ανάλυση που τους κάναμε. Το ίδιο και τα λογοτεχνικά βιβλία.
    Κι όμως είμαι ένα άτομο που αγαπά τώρα πια την ποιήση και τη λογοτεχνία.
    Αυτό που είπες της καθηγήτριας σου θα έπρεπε να την προβληματίσει αλλά απλά αρκέστηκε σε μια σπασμωδική απάντηση. Δεν είναι παράξενο τα σχολεία αντί να σε κάνουν ν’αγαπάς κάτι να φέρνουν τα αντίθετα απότελέσματα; Ύστερα αναρωτιούνται γιατί οι μαθητές αντιδρούν όπως αντιδρούν..
    Πολύ όμορφο το ποίημα του Βάρναλη. Δεν το είχα υπόψη μου. Ευχαριστώ που με βοήθησες να το γνωρίσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Dorothy, δεν ήξερα ότι ήταν η παγκόσμια ημέρα ποίησης. Τι ωραία! Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν σκαμπάζω πολλά από ποίηση, διότι πάω με το ένστικτο, ό,τι μου κάνει κλικ το αγαπάω με το πρώτο, αλλά μην μου πεις να σου το αναλύσω. Το ίδιο είχα πάθει στο Γυμνάσιο με τον Καζαντζάκη. Άσπρο έλεγα εγώ όταν το διάβαζα, όχι μαύρο, επέμενε η φιλόλογος. Ε, απογοητεύτηκα τελείως και το γύρισα στο αντάρτικο κι από τότε διαβάζω τον Καζαντζάκη ΜΟΥ. Αμέ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ήξερα ότι είναι του Βάρναλη!!!Τόσο ανάλαφρο..δεν θα μου πήγαινε το μυαλό.Να είσαι καλά, καλό- καλό βραδάκι.
    Υ.Γ.Την ποίηση τη ζεις, είχε δίκιο ο Εγγονόπουλος όπως και συ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμάνα μου άρεσε το μάθημα. Ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το τι "λέει ο ποιητής".Χρόνια Πολλά σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ημένα μαρεσε πάντα το μάθημα, τρελαινόμουν ν αναλύω ποιήματα και κείμενα (τα τελευταία όχι και τόσο) κ να γράφω μερικές φορές κανένα σαχλαμάρι. ωραίγιος ο βαρναλης. και μουντός ο εγγονόπουλος αλλά έχει το κατιτίς του κ σε τραβάει..
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Margo
    Μάλλον η ερώτησή μου δε θα ήταν στα SOS όταν διάβαζε και ήρθε σε δύσκολη θέση, χεχεχε! Καλό βράδυ Margo, φιλιά!


    @Flonsavardu
    Γεια σου Flonsavardu! Ευτυχώς δεν ήταν όλοι οι καθηγητές έτσι.Οσο για την έκθεση...άλλη πικρή ιστορία! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Marietta
    Υπάρχουν πάντα και εξαιρέσεις. Από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο, πάντα υπήρχαν κάποιοι που ξεχώριζαν και το έβλεπες ότι αγαπούσαν πραγματικά αυτό που κάνουν, η διδασκαλία δεν ήταν γι'αυτούς αγγαρεία. Ειδικά στο πανεπιστήμιο δεν είχα παράπονο :) Φιλιά!



    @mahler76
    Μια χαρά σε βρίσκω! Καθένας επιλέγει ό,τι τον ευχαριστεί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @eirini
    Μόνο ντροπή??? Θα πληρώσεις και πρόστιμο, χαχαχα!!! Καλά, μη νομίζεις ότι ξημεροβραδιάζομαι απαγγέλοντας, πρέπει να έχει να μου "πεί" κάτι ένα ποίημα για να ασχοληθώ. Φιλάκια πολλά!



    @lena_zip
    Γειά σου Λένα! Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει πολλές απουσίες τον τελευταίο καιρό, αλλά όλα καλά! Προσπαθώ να γίνω πιο επιμελής :) Οσο για την ποίηση,κι εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθώ αν κατι που δεν με αγγίζει. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Roadartist
    Μα είναι ποτέ δυνατό να διδάσκεται η ποίηση λες και είναι άλγεβρα ή φυσική?!? Φιλιά, καλό βράδυ!



    @olivetreegirl
    Πολύ σωστό αυτό που γράφεις, ότι δε θα εμπιστευόσουν τα παιδιά σου σε κάποιους καθηγητές σου. Με τίποτα όμως :) Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ΕΛΕΝΑ
    Εγώ ακριβώς το αντίθετο: Μου άρεσε η φυσική, γιατί είχα και στο γυμνάσιο και στο λύκειο φοβερούς καθηγητές, αλλά τελικά πήγα στην γ' δέσμη! Χαίρομαι που σου άρεσε το ποιηματάκι. Φιλιά!


    @Δημιουργία
    Thanks mommy :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Freedom
    Γειά σου Freedom :) Τις ίδιες ακριβώς εικόνες που περιγράφεις (θάλασσα, καλοκαίρι, ουρανό) "βλέπω" κι εγώ κάθε φορά που το διαβάζω/ακούω! Πολλά φιλιά, καλό βράδυ!



    @Dorothea
    Γειά σου Dorothea! Οπως γράφω και στη Roadartist, δεν είναι δυνατό να διδάσκεται η ποίηση λες και είναι μαθηματικά ή φυσική! Και αυτή την εξαντλητική ανάλυση βαριόμουν κι εγώ. Αλλά μου άρεσε πολύ να διαβάζω και γενικά να ψάχνω μόνη μου ό,τι με ενδιέφερε και αργότερα στη σχολή είχα την τύχη να παρακολουθησω κάποια μαθήματα σχετικά με ποίηση και λογοτεχνία, τα οποία φυσικά απείχαν έτη φωτός από αυτά που έκανα στο σχολείο :) Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Κοκκινοσκουφίτσα
    Βλέπω Κοκκινοσκουφίτσα μου ότι η ανάλυση έχει βασανίσει πολύ κόσμο :) Λες και για να σου αρέσει κάτι, πρέπει πρώτα να το κάνεις φύλλο και φτερό!



    @Carpe diem
    Ούτε κι εμένα πήγαινε το μυαλό μου ότι είναι του Βάρναλη, μέχρι που είδα ένα ντοκυμαντερ: στα πλάνα από την κηδεία του ποιητή, ακουγόταν η φωνή του να απαγγέλει αυτούς τους στίχους. Ηταν συγκλονιστικό. Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @barel
    Εννοείται ότι καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν ότι οποιαδήποτε άποψη διαφορετική από αυτή της καθηγήτριας ήταν πάντα "λάθος" :)


    @maria
    Ασε Μαράκι, είχα γράψει πιο παλιά τί είχα τραβήξει για να περάσω ένα μάθημα λογοτεχνίας που είχε σχέση με τον Εγγονόπουλο (πρέπει να το είχα δώσει 3-4 φορές αν θυμάμαι καλά!!!), αλλα γενικά μου αρέσει πολύ! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. πόσο δίκιο έχεις. Το πιό βαρετό μάθημα για μένα ήταν ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ έτσι λεγόταν στα χρόνια μου. Εξ αιτίας της αντιπάθειας που είχα για αυτό το μάθημα δεν πήγα Νομική και ακολούθησα την αντίθετη κατεύθυνση, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
    Και όμως την ποίηση τη λατρεύω, είμαι φαναντική του ΚΑΒΑΦΗ, του ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ( SUPER η σειρά στην ΕΤ1), ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ, ΒΑΡΝΑΛΗ, ΚΑΛΒΟ, ELLIOT, τα σονέτα του ΜΑΒΙΛΗ, του ΣΑΙΞΠΗΡ και πολλούς άλλους.
    Να σαι καλά
    φιλάκια
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @KATERINA
    Γειά σου Κατερίνα! Πιστεύω πως για να αγαπήσει κανείς ένα λογοτεχνικό είδος πρέπει να το διαβάσει μόνος του, με τους δικούς του ρυθμούς. (Αν με είχαν επηρρεάσει τα μαθήματα που έκανα στο σχολείο, τώρα θα διάβαζα μόνο Μικυ-Μαους, χεχεχε!) Και συμφωνώ για τον Καρυωτάκη της ΕΤ1! Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έτοιμοι για απογείωση?